Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Prof. dr. Vlad Ciurea, despre gândirea optimistă şi cum ne putem menţine creierul sănătos: "Eu cu mine am putere"

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre gândirea optimistă şi cum ne putem menţine creierul sănătos: "Eu cu mine am putere"

Astăzi aflam ce este neuroplasticitatea şi de ce este importantă pentru sănătatea mintală. Relația dintre neuroplasticitate și învățare este una ușor de înțeles, și anume, atunci când învățăm formăm noi circuite neuronale în creier. Profesor dr. Vlad Ciurea ne mai spune și cum menținem creierul sănătos.

de Andreea Cigolea    |    16 Dec 2022   •   11:55

"Capacitatea de modelare şi adaptare reprezintă plasicitatea cerebrală și este foarte important acest lucru.

De exemplu, luăm un om și-l ducem în în Africa. Sunt persoane care se adaptează imediat, parcă sunt de acolo. Această adaptare este neuroplasticitate.

Această perfectă modelare și adaptare la ceea ce se petrece în jurul tău se datoreză substanței cerebrale.

Este formidabil acest fenomen și mai mult, în cazul în care avem un accident în care ne lovim la cap sau avem un accident vascular cerebral, pierdem un număr de celule, celelalte celule din jur ne ajută în neuroplasticitatea de readaptare.

Să reușești să miști din nou mâna, să poți din nou vorbi, să poți din nou gândi, să poți din nou zâmbi, să poți din nou iubi. Și atunci asta se numește neuroplasticitate.", a spus Prof. Dr. Vlad Ciurea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Eu cu mine am putere"

"Ideea de neuroplasticitate au venit în urmă cu 30 de ani şi s-a umplut literatura de așa ceva.

Cu cât este mai tânăr, cu cât este mai sănătos creierul şi este ţinut cu o mentenaţă curată, cu atât avem neuroplasticitate foarte bună.

Totul depinde de noi. De felul în care ne hrănim creierul, de ce aer respirăm, de ce apă bem şi cât consumăm, dar şi de nivelul de optimism. 

Să ne permitem în fiecare zi câteva ore de relaxare. Să ascultăm muzică bună, să vedem un film sau să mergem la teatru. Toate aceste duc la o relaxare cerebrală.

Deci, eu cu mine am putere. Să ne inducem o forţă cerebrală. Puterea fiecăruia contează. Noi trebuie să ne motivăm zilnic. Să ne placă să trăim în plăcere. Să ne facem plăcerile, pentru că doar la ele ne gândim. Plăcerea este ca o prăjiturică. De exemplu, să spun că sâmbătă merg pe munţii Bucegi. Asta este prăjiturica mea.

Toate lucrurile acestea mă ajută mental să gândesc frumos și să mă motivez pentru fiecare zi.

Cea mai frumoasă gândire este gândirea pe care o avem în legătură cu călătoriile, cu locurile frumoase, cu locurile sfinte.

Aşa putem reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur.", a mai spus Prof. Dr. Vlad Ciurea.

Creierul nostru este cu adevărat extraordinar; spre deosebire de computere, care sunt construite pe anumite specificații și primesc periodic actualizări software, creierul nostru poate primi și actualizări hardware pe cele software. Astfel, diferite circuite neuronale se formează și se anulează conform experiențelor noastre.

Când învățăm ceva nou, creăm noi conexiuni între neuronii noștri. Această apariție de noi conexiuni neuronale ajută creierul în a se adapta circumstanțelor noi. Acest lucru se întâmplă zilnic în mod obișnuit, dar totodată neuroplasticitatea este un proces pe care noi îl putem stimula.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Vlad Ciurea creier
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close