Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Paşi importanţi pentru prevenirea parodontozei | Dr. Obreja: "Rezultatele putând fi observate încă de la prima ședință"

Paşi importanţi pentru prevenirea parodontozei | Dr. Obreja: "Rezultatele putând fi observate încă de la prima ședință"

Alături de cariile dentare, parodontoza este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni infecțioase. Netratată, poate duce la pierderea dinților și la apariția altor probleme serioase de sănătate.

Paşi importanţi pentru prevenirea parodontozei | Dr. Obreja: "Rezultatele putând fi observate încă de la prima ședință"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   10:39

Stomatologul Cristina Obreja a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, ce este parodontoza și cum poate fi tratată fără durere.

"Parodontoza este o afecțiune care are mai multe cauze, însă ceea ce ne interesează cel mai mult este cauza bacteriană. De asemenea, atunci când avem dinții strâmbi sau nu mușcăm corect, există niște forțe care presează pe dinți și pot produce retracție gingivală, peste care se poate suprapune și o infecție bacteriană.

În momentul în care vrem să tratăm această afecțiune, ne interesează să ne adresăm, în primul rând, cauzei bacteriene și, în al doilea rând, altor factori", a spus specialistul.

Potrivit medicului, cea mai eficientă metodă de tratare a parodontozei, care nu implică durere, este folosirea laserelor dentare,  

Citește și: Simptomele banale care trebuie să ne trimită de urgenţă la oftalmolog | Dr. Furtună: "Nu îţi dai seama că suferi de această afecţiune"

"Cel mai important pas este decontaminarea cavității orale și eliminarea bacteriilor care produc boala. Acest lucru îl realizăm, în clinicile noastre,  cu ajutorul unui protocol special, unic în România, care implică folosirea laserelor dentare.

Deja folosim acest protocol de șase ani, iar rezultatele sunt excelente, datorită faptului că laserele dentare elimină bacteriile care produc boala.

Nu este o procedură chirurgicală. De cele mai multe ori nu folosim anestezie, pentru că senzația seamănă cu cea a unui detartraj.

Rezultatele se văd încă de la început, protocolul implicând patru ședințe. De la prima ședință vedem rezultate, anume vedem că gingiile nu mai sângerează și este eliminată inflamația", a adăugat stomatologul.

Pași pentru prevenirea parodontozei

Specialistul a subliniat principalele cauze ale apariției parodontozei și a dezvăluit cum ne putem alege periuța.

"Ideal ar fi să avem grijă de igiena noastră, de alimentație și de stresul la care ne supunem zilnic. În ceea ce privește igiena, din păcate, în România, nu stăm foarte bine și acesta este unul dintre principalele motive pentru care nouă din zece români suferă de o boală gingivală. 

Este important să folosim periuța care ni se potrivește. Nu există o periuță universal recomandată. Cel mai bine ar fi să alegem ce ni se potrivește, iar acest lucru îl face, de obicei, împreună cu medicul stomatolog", a spus medicul Cristina Obreja.

Nu uitați că niciun remediu nu va funcționa dacă vă neglijați igiena orală. O bună igienă orală și vizitele regulate la stomatolog ajută la prevenirea acestei afecțiuni.

De asemenea, controalele periodice permit și depistarea parodontozei într-un statiu incipient, când este mult mai ușor și mai ieftin de tratat.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Cristina Obreja
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close