Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Terapia care îţi salvează relaţia. Psihoterapeut: "Începi de la 0 cu acelaşi partener" | Ponturi pentru o relație de cuplu de succes

Terapia care îţi salvează relaţia. Psihoterapeut: "Începi de la 0 cu acelaşi partener" | Ponturi pentru o relație de cuplu de succes

Foarte multe cupluri trec prin situaţii critice, mai ales în această perioadă. Psihoterapeutul Nadia Gorduza ne spune care sunt terapiile care ne salvează relaţiile. Vedem şi când este cazul să cerem ajutor şi mai ales de ce.

Terapia care îţi salvează relaţia. Psihoterapeut: "Începi de la 0 cu acelaşi partener" | Ponturi pentru o relație de cuplu de succes
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2022   •   11:13

"Există foarte multe terapii prin care ne putem salva relaţia, dar este una care este unică în România. Se numeşte Gottman therapy, o terapie de cuplu maraton. Este un proces accelerat, pe o perioadă scurtă de timp. 

Se face acest tip de proces pentru că, statistic, oamenii aşteaptă cel puţin şapte ani acel moment în care să ceară ajutor. Unii vin şi după 20 de ani. Dacă vii după 20 de ani de trăit cu cineva, cu bune şi rele, nu poţi să te aştepţi ca într-o oră, două, trei să poţi rezolva ceva ce ai distus în 15 ani", a spus Nadia Gorduza, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3. 

De ce nu e bine să stăm într-o relaţie nefuncţională

Acest maraton este ca o intervenţie în forţă într-o perioadă scurtă de timp. Sunt patru zile consecutive, a câte patru ore pe zi, în care adresezi toate problemele strânse.

Problemele sunt ca nişte pietricele adunate care ţi-au intrat în pantofi. Mergi cu una, două pietricele, dar după începi să ai răni şi nu mai poţi să mergi. De aici, relaţia nu mai funcţionează.  

În cele patru ore pe zi, deschidem toate dosarele şi începem să procesăm ce s-a întâmplat şi restabilim relaţia. Dacă vii doar o oră pe zi într-o săptămână, până data viitoare se strâng alte probleme, pe care nu ajungi să le rezolvi. Mereu trebuie să stingi incendii. 

Problemele de cuplu nu se gestionează de la sine

Acestă terapie se adresează tuturor cuplurilor care observă că au aceleaşi tipare. Intră mereu în aceeaşi buclă. Indiferent de la ce începe cearta, ajung în acelaşi punct. 

Se mai adresează cuplurilor care au senzaţia că dacă sunt pe buletinul unul altuia, înseamnă că se merită şi că ştiu totul unul despre altul. Până şi la telefoanele smartphone primim un reminder cu update soft.

Deci, faptul că acum 20 de ani am făcut un parteneriat cu tine, nu înseamnă că eu sunt acelaşi om şi după 10 ani, deci ai nevoie să faci un update. 

Cu ajutorul acestei terapii, îl redescoperi pe cel de lângă tine şi îţi dai seama de visurile pe care le are, nevoile actuale, dorinţele pe care le are. Înveţi cum să-i arăţi respectul şi aprecierea. 

În momentul în care începi să scormoneşti, nu ies lucruri plăcute. Este ca şi cum începi curăţenia în casă. De îndată ce ai început să scoţi lucruri, s-ar putea să nu le mai aşezi în acelaşi loc. Aşa mergi mai departe şi înveţi noi moduri prin care poţi comunica. Începi de la 0 cu acelaşi partener. 

Ponturi pentru relaţii de succes pe termen lung

Contează foarte mult să-i arătăm celui de lângă noi, că dacă se aruncă acum pe spate, suntem acolo pentru el. Să oferim senzaţia că suntem plasa de siguranţă. 

În momentul în care oamenii simt că celălalt este plasa lui de siguranţă, nu mai sunt atât de hipervigilenţi în a căuta ce nu merge. 

Să investim în permanenţă. Relaţia este primul copil al unui cuplu. Dacă nu sunt în stare să am grijă de relaţie, ce preteţii am că pot avea grijă de un copil, pe care să-l transform dintr-un bebeluş, într-un adult funcţional", a mai spus psihoterapeutul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Nadia Gorduza
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close