Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Primul ajutor în caz de înec cu mâncare la copii | Manevra care salvează vieți

Primul ajutor în caz de înec cu mâncare la copii | Manevra care salvează vieți

Astăzi vă arătăm măsuri de prim ajutor în caz de înec cu mâncare sau obiecte străine. Identificarea semnelor de sufocare şi cunoaşterea paşilor ce trebuie urmaţi în caz de urgenţă sunt elementare şi ne pot salva viaţa.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2023   •   11:58

"În general, primele minute sunt vitale. În momentul în care ne dăm seama că cineva se îneacă, trebuie instantaneu să-i acordăm primul ajutor. 

Adulţii se îneacă cel mai frecvent în timpul mesei, în vreme ce copiii se pot îneca şi cu obiecte străine, precum jucării sau monede.

Ca măsura de prim ajutor iniţială este să aplicăm lovituri în spate, dar acestea trebuie aplicate corect. Nu peste ceafă sau peste umeri, ci în zona dintre omoplaţi. Loviturile trebuie să aibă o orientare de jos în sus.

Prin urmare, ne plasăm în spatele victimei şi îi aplicăm ferm şi cu putere, între omoplaţi, cinci lovituri de jos în sus.

Dacă alimentul sau obiectul străin care a obturat căile respiratorii este eliminat, vom ajuta victima să se aşeze pe un scaun şi vom observa mai departe evoluţia sa. În schimb, dacă obiectul nu se elimină, vor trece la următoarea metodă de prim ajutor, manevra Heimlich.

Pentru această manevră ne poziţionăm tot în spatele victimei, iar unul dintre pumnii noştri se va aplica sub sternul victimei. Cuprindem pumnul cu mâna opusă şi aplicăm presiune din faţă în spate, astfel încât să împingem obiectul afară.

Dacă nici cu această manevră alimentul nu a fost eliminat, atunci există posibilitatea ca victima să devină inconştientă, aşa că o vom întinde pe jos şi ne vom comporta ca la o victimă care se află în stop respirator. Primul lucru pe care îl facem în această situaţie este să sunăm la 112. 

La gravide nu este indicat sub nicio formă să facem presiune pe abdomen. În cazuri excepţionale se face presiune pe stern, pe piept şi loviturile între omoplaţi.

În cazul copilului mic, la sugar, până la un an, îl vom aşeza pe mâna noastră şi puţin aplecat în jos. Vom aplica lovituri destul de puternice între omoplaţi. Atenţie! Orientarea lui trebuie să fie în jor.

În acelaşi timp, bărbia lui este ridicată astfel încât căile respiratorii să fie deschise. Acest lucru va ajuta foarte mult şi va elimina corpul străin care obturează.
Ne dăm seama că se întâmplă ceva cu cei mic atunci când intervine liniştea. În momentul în care nu scoate zgomote, dar încearcă să tuşească, atunci este clar că se întâmplă ceva. Se va face roşu la faţa şi va duce mânuţele la piept.

Dacă suntem singuri acasă şi ne înecâm, este important să tuşim. Dacă nu reuşim să eliminăm bolul alimentar, atunci ne vom folosi de marginea unui scaun pe care ne vom aşeza abdomenul. Ne vom trânti destul de tare pe marginea lui sau pe orice obiect mai înalt care să ne poată susţine. 

Trebuie să ştim că apa nu este întotdeauna indicată. Depinde de obiectul care a obturat căile respiratorii. Dacă obstrucţia este mare, nu va putea să bea apa.

Conform specialistilor, înecul şi asfixierea pot afecta persoanele de orice vârstă. Cu toate acestea, cel mai frecvent sunt regăsite la copiii de până la 3 ani şi la adulţii de peste 60 de ani. In urma studiilor de specialitate s-a constatat faptul că cel mai frecvent copiii se sufoca cu mâncare, monede, baloane şi jucării mici.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close