Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, la cei care țin postul intermitent | Anca Hâncu: "Aici este greşeala"

Risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, la cei care țin postul intermitent | Anca Hâncu: "Aici este greşeala"

Postul intermitent a explodat în popularitate în ultimii ani. Un nou studiu derulat pe o perioadă de 15 ani sugerează însă că această metodă de slăbit ar trebui privită cu precauție, după ce unii dintre cei care au ținut post intermitent au fost mai predispuși să moară de boli de inimă.

Risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, la cei care țin postul intermitent | Anca Hâncu: "Aici este greşeala"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2024   •   15:15

Medicul Anca Hâncu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre dieta 16:8.

"Potrivit unei cercetări realizate pe 20.000 de persoane, s-a observat că cei care au ținut post intermitent, în care doar 8 ore aveau voie să mănânce, s-au expus la un risc cu 91% mai ridicat de a avea deces de cauză cardiovasculară.

Acest lucru ne pune puţin pe gânduri. Acest post intermitent este o dietă la modă, foarte multe vedete internaționale încearcă să slăbească cu acest tip de dietă.

Cumva, în cele 8 ore, mănânci ce vrei. Și aici este greșeala. S-a observat că cei care ţineau acest post intermitent aveau masa musculară scăzută. Pentru că degeaba ții post intermitent, degeaba face restricție calorică, deci mănânci mai puțin. Dacă nu combini și mănânci de calitate cu proteină de calitate.

S-a demonstrat și faptul că acest post intermitent ținut pe o perioadă lungă de timp scade imunitatea. Acesta are rezultate bune, dar pe termen scurt.

Să avem trei mese pe zi: mic dejun, prânz, cină cu câte o gustare între dacă dorim. Dacă dorim să facem o pauză, o facem de 10-12h.

Să avem acea farfurie sănătoasă, jumătate din farfurie cu vegetale, cu legume, un sfert din farfurie o proteină de bună calitate, o proteină slabă, fără grăsimi, cu aportul de grăsime de origine vegetală și un sfert de farfurie cu acei carbohidrați sănătoși.

Acest post intermitent este varianta modernă a postului religios, mai ales că acum suntem în post.

Nu trebuie să ajungem la o pauză alimentar[ de 16h și să limităm alimentația doar la 8 ore și să ne și frustrăm că ne este foame.

Multe tulburări de comportament apar după acest gen de frustrări sau după postul negru ținut mai multe zile, pentru că și acolo este o modă, o modă pe care nu o accept și nu o recomand pacienților mei.

Noi trebuie să fim atenți și să ne luăm informații corecte din surse medicale, să cerem sfatul medicilor și să nu ne lăsăm sănătatea la mâna unor reclame, la mâna unor sfaturi.

Postul intermitent a fost promovat pe scară largă de celebrități și experți în sănătate care susțin că produce o pierdere în greutate și ar avea o varietate de beneficii pentru sănătate.

O altă formă de post intermitent presupune alternare a zilelor de post cu zilele în care se mănâncă normal. Unii oameni urmează dieta cinci-doi în care mănâncă normal timp de 5 zile/săptămână și apoi postesc 2 zile, așa că puteți încerca și această variantă.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close