Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Riscurile și beneficiile nașterii prin cezariană. Dr. Cocârță: "Riscurile pentru mamă și copil sunt pe termen lung"

Riscurile și beneficiile nașterii prin cezariană. Dr. Cocârță: "Riscurile pentru mamă și copil sunt pe termen lung"

Din ce în ce mai multe mame din România aleg să nască prin cezariană. Ginecologul Elena Cocârță ne spune care sunt riscurile, dar și beneficiile, nașterii prin cezariană și nașterii naturale.

Riscurile și beneficiile nașterii prin cezariană. Dr. Cocârță: "Riscurile pentru mamă și copil sunt pe termen lung"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Aug 2021   •   12:22

„Motivele (n.r. pentru care femeile recurg la  nașterea prin cezariană) cred că sunt teama de necunoscut, de a nu fi în control și teama de durere. Alt motiv este lipsa de informare din surse probate. Pacientele ar trebui să întrebe medicul ginecolog, să participe la cursuri de puericultură. Un alt motiv ar putea fi și conveniența de a alege momentul nașterii. 

Riscurile, atât pentru mamă cât și pentru copii, sunt pe termen scurt și pe termen lung. Pe termen scurt, în cazul operației cezariene, comparativ cu nașterea naturală, riscul de infecție, de sângerare este mai mare, riscul de tromboză venoasă profundă, de formare a unor cheaguri de sânge, prin vasele de la picioare în special.”

Femeile pot naște pe cale naturală după o cezariană

„Pe termen lung ne putem gândi la aderențe care se formează în urma unei cezariene. Alte complicații pot fi cele legate de o viitoare sarcină și o viitoare naștere. După operația cezariană crește riscul de placentă previa sau placentă care să se insere la nivelul colului uterin sau să-l acopere. Poate să ducă la o aderență anormală a placentei. Placenta se poate insera mult mai adânc la nivelul peretelui uterin sau să depășească peretele uterin și să invadeze structurile din jur.

Riscul de ruptură uterină este mai crescut în cazul în care pacienta dorește să nască natural după o operație cezariană. Pacienta trebuie să fie conștientă de riscurile la care se supune în cazul unui travaliu după o operație cezariană. Riscul de ruptură uterină în travaliu este mic, de 0,51%.

Există un beneficiu al operației cezariene atunci când există o indicație medicală, și indicațiile medicale sunt multiple. Una ar putea fi o prezentație pelviană sau transversă a copilașului, adică acesta este cu pelvisul lui spre pelvisul matern sau este așezat transversal la nivelul uterului”.

Urmăriți interviul integral în video:

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close