Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Semnele că un copil nu doarme bine. Dr. Oros: "Imunitatea se construieşte în timpul somnului"

Semnele că un copil nu doarme bine. Dr. Oros: "Imunitatea se construieşte în timpul somnului"

Este important să ştim că şi copiii pot avea probleme în somn. Pediatrul Mihaela Oros ne dă câteva sfaturi astfel încât părinţii să ajungă la medic cât mai repede la un specialist.

Semnele că un copil nu doarme bine. Dr. Oros: "Imunitatea se construieşte în timpul somnului"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    05 Ian 2022   •   10:57

"La copiii, problemele respiratorii apar la orice vârstă. Şi copiii pot suferi de apnee în somn sau de sforăit. Vorbim despre acel sforăit care persistă, săptămâni şi luni. De aceea, nu este rău să vedem ce stă în spatele acelui sforăit.

Apneea de somn înseamnă că se opreşte respiraţia pentru câteva secunde. Mai mult de o pauză de un minut pe oră, nu ne dorim", a spus medicul pediatru Mihaela Oros, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3.

Semnele din timpul somnului copiilor care ar trebui să alarmeze părinţii

"De obicei, semnele care ies în evidenţă sunt sforăitul sau pauzele de respiraţie. Poate să atragă atenţia şi somnul agitat. Copilul se învârte în pat sau dă din picioare, dar asta nu înseamnă neapărat că apare şi apneea.

Şi pe timpul zilei pot apărea aceste simptome în acest sens. De fapt, în momentul în care apar aceste pauze de respiraţie sau un sforăit mai persistent, somnul nu mai este de calitate. Lipsa somnului afecrează creşterea şi refacerea organismului. 

Peste zi putem vedea un copil mai degrabă agitat, decât somnoros. Nu te mai înţelegi cu el. Mai pot fi şi tulburările de apetit, de imunitate, de creştere. Are infecţii frecvente precum otitele, roşu în gât, pneumonii etc. Atunci ne uităm dar nu cumva şi somnul este afectat. 

Imunitatea se construieşte în timpul somnului. Creşterea şi dezvoltarea se consolidează în timpul somnului. Trebuie să vedem totul ca un întreg", a mai spus medicul.

Anumite sindroame genetice duc la probleme de respiraţie

"Unele lucruri sunt ca o predispoziţie. Aproape 80-90% din copiii cu anumite sindroame genetice, pot avea probleme de respiraţie şi poate pot avea şi nevoie de aparat de respirat în timpul nopţii. Cumva, aceste lucruri încercăm să ne ajustăm pe măsură ce copiii cresc.

Ulterior, se poate rezolva problema, dar sunt şi factori de risc pe care îi putem să-i influenţăm. Un copil supraponderal este mai predispus. Fumatul pasiv, dar şi alergiile. De multe ori, o rinită alergică poate să dea o simptomatologie parcă mai vizibilă în timpul nopţii", a mai precizat medicul pediatru.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate apnee somn Mihaela Oros
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close