Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Sfat de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral. Ce e important să facem până vine ambulanța

Sfat de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral. Ce e important să facem până vine ambulanța

Vrem să fim alături de voi în situații de prim ajutor în care primele minute când putem interveni sunt vitale.  Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă, care apare atunci când vasul care alimentează creierul cu sânge, se sparge sau este blocat de un cheag. 

Sfat de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral. Ce e important să facem până vine ambulanța
de Andreea Cigolea    |    14 Aug 2021   •   11:36

Semnele AVC-urilor nu sunt întotdeauna ușor de depistat, ele survin brusc in plina stare de sanatate. Pentru a recunoaște un eventual atac cerebral, utilizați algoritmul FBVT- Față, Braț, Vorbire, Timp.

F - slăbiciune facială, verificați gura victimei, dacă poate zâmbi sau dacă colțul gurii este lăsat în jos. Uitați-vă atent dacă gura este strâmbă 
B - slăbiciunea unui braț, cereți bolnavului să închidă ochii, să-și ridice ambele brațe simultan la orizontală și să întoarcă palmele în sus. E important să știm dacă nu mai are forta intr-un brat sau intr-un picior
V - probleme de vorbire, verificați dacă victima poate vorbi clar, se bâlbâie sau nu poate înțelege ce i se spune
T - timp! singurul lucru care poate fi facut in aceste conditii este sa apelati urgent 112.

Până vine salvarea ar fi bine să aflați date din istoricul medical al pacientului. Mentionati neaparat echipajului de pe ambulanță medicatia pacientului si ora la care a fost vazut bine. 

Dacă pacientul nu este capabil să efectueze una dintre aceste acțiuni, este posibil să fi suferit un atac cerebral. Nu subestimați situația, chiar dacă bolnavul neagă că s-ar simți rău. În caz de AVC aceste semne debuteaza bursc.

Vă atenționăm că dacă o persoană care suferă un AVC nu solicită intervenția unui echipaj medical de urgență, poate deceda. Este important ca primul ajutor să fie acordat chiar din primele momente ale declanșării bolii.

×
Subiecte în articol: AVC Sfat de sănătate
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close