Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Obiceiul care duce la boli cardiovasculare grave: Medicul Silviu Dumitrescu: ”Este un obicei social”

Obiceiul care duce la boli cardiovasculare grave: Medicul Silviu Dumitrescu: ”Este un obicei social”

Care sunt investigațiile cardiovasculare care ne pot salva viața? Cardiologul Silviu Dumitrescu a explicat la rubrica ”Sfat de Sănătate”, de la Antena 3, ce înseamnă prea târziu atunci când vorbim de bolile de inimă dar și când este cazul unui transplant de inimă.

Obiceiul care duce la boli cardiovasculare grave: Medicul Silviu Dumitrescu: ”Este un obicei social”
Sursa foto: pixabay
de Andreea Cigolea    |    28 Apr 2022   •   11:40

”Fumatul este factorul de risc care, din păcate, nu este combătut suficient și constituie în continuare un obicei social. Ieșim la o țigară, stăm de vorbă la o țigară... Nivelul de colesterol este mare, dislipidemia, adică nivelul de grăsimi foarte mare din sânge, hipertensiunea care este nediagnosticată la timp și de foarte multe ori tratată insuficient.

Cum poate fi prevenită mortalitatea

Pentru bolnavii cardiovasculari, sigur că și aici trebuie făcut mai mult. Sunt două direcții de acțiune prin care putem reduce mortalitatea cardiovasculară.  Prima este a preveni boala cardiovasculară, a prinde acele persoane aflate la risc de a face boală și de a opri evoluția bolii, de a nu ajunge în etapa clinică. Acest lucru se poate face prin cei care au primul contact cu pacientul și anume medicii de familie. Implementarea unui program național la nivelul medicilor de familie prin care să se evalueze riscul cardiovascular al persoanelor aflate în evidența lor după anumite criterii stabilite de societatea Europeană de cardiologie 

Și criteriile sunt simple și comune.  Există aplicații care pot fi folosite. Există și surpriza să găsești boala care a fost asimptomatică sau cu simptome foarte puține. Cred că prin implicarea medicilor de familie și prin evaluarea riscului cardiovascular în medicină primară, în medicina de prim nivel, am putea reduce din incidența bolii cardiovasculare.

Suntem mult sub nivelul european

Un alt lucru pe care îl putem face este să tratăm mai bine pacienții cu boală cardiovasculară, pentru că nici aici nu suntem la nivel european. Pot să vă spun că au existat progrese extraordinare, sunt 10 ani de zile de când eu am publicat un articol care se numea ”Nu sunteți în siguranță, domnule președinte”. Făceam atunci un scenariu potrivit căruia președintele ar putea face infarct miocardic și nu ar exista o modalitate de a trata infarctul așa cum se tratează peste tot în Europa.

Din fericire, în acest moment, avem acest program național de infarct care a redus semnificativ mortalitatea prin infarctul miocardic. Tratarea valvulopatiilor, stenoza aortică, dispozitivele implantabile de tipul defibrilatorului sau dispozitivul de sincronizare care se folosesc la pacienții cu insuficiență cardiacă, din nou datorită faptului că bugetul alocat sănătății este relativ mic, aceste dispozitive nu se implantează în procentele pe care le întâlnim în Europa. Deci și aici putem face mult mai multe prin a reduce mortalitatea pacienților care au o boală cardiovasculară documentată.

”End stage heart failure”

Încercăm să nu vorbim de prea târziu însă evident că și în boala cardiacă întâlnim ceea ce se numește ”end stage heart failure”.  De multe ori, în situația aceasta, o soluție salvatoare care din păcate în România nu se realizează în proporție suficientă este implantul cardiac. Din nou cifrele, dacă ne raportăm la Europa, sunt extrem de mici

Nu toți pacienții aflați însă în situația unei boli terminale au indicație de transplant. De fapt, cei mai mulți nu au indicația de transplant și sigur că atunci când este prea târziu, atunci când nu mai avem soluții, ceea ce putem să facem este doar paliația”, a povestit medicul Silviu Dumitrescu la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close