Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Simptomele ovarelor micropolichistice şi complicaţiile acestei afecţiuni. Dr. Cocârţă: "Duce la cancer endometrial"

Simptomele ovarelor micropolichistice şi complicaţiile acestei afecţiuni. Dr. Cocârţă: "Duce la cancer endometrial"

Astăzi vorbim despre cauzele ovarelor micropolichistice. Ginecologul Elena Cocârţă ne spune cauzele, simptomele, dar mai ales dacă ne vindecăm sau nu. Acest sindrom poate duce la infertilitate.

Simptomele ovarelor micropolichistice şi complicaţiile acestei afecţiuni. Dr. Cocârţă: "Duce la cancer endometrial"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2022   •   11:00

"Ovarele micropolichistice reprezintă aspectul ecografic al ovarelor, care au mult mai mulţi foliculi decât în mod normal. Nu au niciun chist, ci mai mulţi foliculi.

Aceste tipuri de ovare reprezintă un criteriu în diagnosticul sindromului de ovare micropolichistice, pentru că există o diferenţă între aspectul ecografic şi sindrom", a spus medicul Elena Cocârţă, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Simptomele ovarelor micropolichistice

"Pacientele experimenzează hipermenoreea, adică menstruaţii care vin mult mai rar. Aceste femei au mai puţin de nouă menstruaţii pe an. Alături de acest sindrom se asociază semnele de hiperandrogenism, adică de exces de hormoni masculini.

Orice femeie are în organism o mică cantitate de hormoni masculini, dar în aceste cazuri acest hormon este în exces.

Simptomele date de acest exces sunt: exces de păr în zonele specifice masculine, pe piept, la nivelul aleorelor mamelonare, pe spate, totodată, asociate cu alopecia la nivelul scalpului. 

Cele mai multe paciente sunt obeze, iar infertilitatea poate fi un semn al acestei afecţiuni.

Complicaţiile sindromului de ovare micropolichistice netratat

Cauzele sunt unele genetice, dar asociate cu factorii de mediu. Să ne prezentăm la medic atunci când avem menstruaţii neregulate, exces de păr, imposibilitatea unei sarcini. Nu putem vorbi neapărat de prevenţie. Acest sindrom apare de multe ori din adolescenţă.

Există complicaţii, pentru că există complicaţii legate de excesul hormonal. Pot duce la neoplazie de endometru, adică creşterea grosimii părţii din interior a uterului. Poate duce la cancer endometrial. 

Aceste paciente au riscul de a face diabet mult mai devreme decât populaţia generală. Au un risc crescut de sindrom metabilic şi modificări cardiovasculare. Complicaţiile sunt multiple. 

O vindecare nu există neapărat, dar există o ameliorare a simptomelor. Principala modalitate de tratament este schimbarea stilului de viaţă. Cu o dietă şi exerciţii fizice care duc la o scădere în greutate.

Scăderea în greutate, chiar şi cu 10%, ameliorează semnificativ simptomele asociate dereglărilor menstruale. 

În ceea ce priveşte diabetul gestaţional, acela care este obţinut în timpul sarcini, din păcate, creşte riscul ca bebeluşul să crească mult mai mare decât normal, iar riscurile la sarcină sunt mult mai mari", a mai spus medicul ginecolog. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Elena Cocârţă
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close