Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Simptomele care indică o tumoră pe glanda hipofiză. Dr. Cristescu: "Sunt situaţii în care aceste adenoame se autodistrug"

Simptomele care indică o tumoră pe glanda hipofiză. Dr. Cristescu: "Sunt situaţii în care aceste adenoame se autodistrug"

Astăzi vorbim despre glanda hipofiză şi despre tumorile hipofizare. Neurochirurgul Alex Cristescu ne spune de la ce apar şi dacă se vindecă sau nu. E important să ştim că nu toate aceste tumori indică o intervenţie chirurgicală.

Simptomele care indică o tumoră pe glanda hipofiză. Dr. Cristescu: "Sunt situaţii în care aceste adenoame se autodistrug"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    12 Noi 2021   •   11:35

"Glanda hipofiză este o structură endocrină, localizată la nivelul craniului, în strânsă legătură cu părţi din creier şi în şi mai mare legătură cu restul glandelor endocrine din corp. 

Cu mici excepţii, tumorile glandei hipofize sunt nişte tumori benigne, ceea ce numim un adenom hipofizar. Aceste tumori nu sunt genul de tumori care să metastazeze, dar pot pune probleme atât prin volumul lor, atunci când se dezvoltă în mod haotic sau când secretă prea mulţi hormoni", a explicat medicul neurolog Alex Cristescu, vineri, în rubrica Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea.

Simptomele care indică o tumoare pe glanda hipofiză

"Simptomele depind de tipul de adenom hipofizar. Dacă vorbim despre cel nefuncţional, acela care nu secretă hormoni, el începe să pună probleme şi să dea semne prin compresia structurii din jurul glandei hipofize. Apare o tulburare a vederii care îl determină pe pacient să meargă la oftalmolog. 

Dacă vorbim despre hipersecreţii de hormoni, problemele pot fi foarte variate - pornind de la gigantism şi acromegalie, care determină modificări estetice. Apare o creştere a ţesuturilor cartilaginoase, poate creşte numărul de la pantofi, pavilionul urechilor", a mai spus medicul.

Când este cazul să operăm o tumoră hipofizară

"Una din opţiunile de tratament este chirurgia. Acum, în zilele noastre, ea se extinde pentru mai multe situaţii pentru că abordurile minim invazive permit accesul pentru o serie mai mare de probleme. O bună parte din pacienţii cu adenom hipofizar beneficiază de tratament chirurgical, care este de regulă foarte bine tolerat. Se face endoscopic şi necesită câteva zile de spitalizare.

Sunt situaţii în care aceste adenoame se autodistrug, pot trece neobservate. Poate să trecă printr-o simplă durere de cap sau în anumite cazuri poate fi şi o urgenţă medicală. Există cazuri care duc la deces, dar sunt foarte rare", a mai explicat medicul neurolog.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close