Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Transplantul de cornee. Când este indicat şi ce presupune: ”Riscul de a respinge corneea nu există”

Transplantul de cornee. Când este indicat şi ce presupune: ”Riscul de a respinge corneea nu există”

Medicul oftalmolog, Alina Gheorghe, ne spune când este indicat transplantul de cornee, ce presupune şi cum ne revenim după o astfel de intervenţie.

Transplantul de cornee. Când este indicat şi ce presupune: ”Riscul de a respinge corneea nu există”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    03 Mar 2022   •   11:26

''Acest tip de transplant este indicat pacienţilor cu patologii, cu afecţiuni corneene. Fie că vorbim de infecţii, deci de ulcere corneene sau de boli încă din copilărie ale suprafeţei oculare, de degenerescenţe ce apar în a doua parte a vieţii sau după intervenţii dificile de cataractă, este indicat acest transplant când acuitatea pacienţilor este scăzută fundamental şi când încep să apară simptome ce îi deranjează şi le afectează cotidianul'', a spus medicul oftalmolog Alina Gheorghe în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Când este indicat transplantul de cornee la tineri

Transplantul de cornee în cazul pacienţilor tineri este indicat în stadiile mai avansate. 

Ce implică transplantul de cornee

În chirurgia modernă sunt mai multe tipuri de transplant de cornee şi nu mai este nevoie să fie toată corneea transplantată, ci doar o parte din straturile ce sunt afectate.  Prin urmare, dacă ne prezentăm sau avem boli, patologii ce permit efectuarea unui transplant de cornee doar în straturi este bine-venit. Timpul de recuperare este mai rapid, iar prognosticul acuităţii vizuale după intervenţia chirurgicală este mult mai predictibil.

Cum ne pregătim pentru un transplant de cornee

În primul rând, ar trebui să avem un oftalmolog cu care să colaborăm şi să ştim că avem clar o indicaţie pentru transplant de cornee. Ar trebui să avem inima deschisă şi să facem acest lucru cu toată încrederea şi ar trebui să avem o baterie de analize de sânge, analizele uzuale. Dacă avem o vârstă mai înaintată, un consult cardiologic este bine-venit.

Important de ştiut este că în cazul transplantului de cornee nu există probleme de histocompatibilitate, adică de donator. 

Riscul unui transplant de cornee

Riscul de a respinge corneea, pentru că nu este de la donatorul potrivit, nu există. Această cornee vine de la donatorii în moarte cerebrală ce aparţin de programul Naţional al Agenţiei de Transplant şi din băncile cu cornee. În general, corneea provenită din bănci de cornee este din străinătate.

Recuperarea după un transplant de cornee

Recuperarea este mult mai rapidă decât în cazul altor tipuri de transplant. Pacientul poate avea o internare ambulatorie sau în cazuri mai severe, o spitalizare de 2-3 zile. Tratamentul poate fi cu pastile, însă obligatoriu cu picături, picături ce vor fi puse minim un an de zile. Dacă vorbim de un transplant penetrant, suprimarea firelor de sutură se face pe parcursul unui an întreg. Cu siguranţă, vom remarca încă de la început îmbunătăţiri.

Pacienţii ce au indicaţie de transplant de cornee sunt pacienţi cu patologii importante, cu boli serioase ce pot implica şi alte structuri ale ochiului.

Bolile care necesită un transplant de cornee la tineri

Există şi forme de boli cu care ne naştem, boli congenitale, acestea sunt destul de rare. Cea mai frecventă patologie în cazul tinerilor ce ajung la indicaţia transplantului  de cornee este keratoconusului în stadiile avansate, ce poate duce chiar la perforarea corneei.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close