Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Alertă în Spania! Rechinii au ajuns pe plajele din Barcelona | Un doctor român în ştiinţe veterinare explică motivul

Alertă în Spania! Rechinii au ajuns pe plajele din Barcelona | Un doctor român în ştiinţe veterinare explică motivul

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:22 18 Iul 2022 Modificat la 22:26 18 Iul 2022
rechin
Sursa foto: nypost.com

Întrebat dacă schimbările climatice ar fi putut conduce la creșterea numărului de atacuri ale rechinilor pe mai multe plaje din Egipt, Spania şi SUA, Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare şi fost director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanţa

"Sunt mai multe explicații care combinate au acest efect. Temperatura ridicată îi ține mai activi, îi face mai activi. Apoi suprapiescuitul din zonele de larg i-au îndreptat spre coasta, acolo unde mai sunt pești.

În zone de coastă există și ape de origine domestică care au tot felul de surse organice și atrag peștii de aicea și rechinii vin în zonele costiere.

Se întâmplă cu ei cumva cu ce se întâmplă cu urșii. S-a  întâmplat cu urșii când au coborât în localități la gunoaie, fiindcă ei nu mai găsesc hrană în vârful muntelui și în consecință ajung să-și caute hrana în zone apropiate omului pe măsură ce sau desensibilizat de teama, de frica față de om, fiindcă și asta contează foarte mult.

Suntem tot mai prezenți în mările lor. Ei sunt tot mai obișnuiți cu noi și pe cale de consecință nu mai sunt deranjați de niște înotători sau surferi care sunt pe val sau care sunt la mal și în consecință își caută peștele și accidental aceștia pot ataca omul.

Vreau să spun că rechinii au 400 de milioane de ani, au supraviețuit unei extincții de acum 252 de milioane de ani, o extincție care 90 % din biota marină a dispărut.

Ei bine, rechinii nu, nu vor dispărea cu tot ceea ce am reușit să facem noi în mare, cu plastice, cu temperaturi, cu poluanți, nu vor dispărea, se vor adapta și în ultimă instanță chiar mă mâncându-ne pe noi acum.

În țările acestea da, riscul este mai ridicat. Este evident că Florida avea 60 % din atacurile cu rechini mortale sau nemortale.

Se și practică mult surfing acolo, dar și sunt foarte mulți pești și sunt foarte multe ape menajere și surse de hrană pentru aceștia și atractanți pentru rechini.

Apoi deja au început să fie și alte zone cu atractivitate turistică și nu mă refer doar la Egipt, este toată coasta Spaniei, sunt o mulțime de insule, sunt arhipelagurile şi Hawaii, sunt foarte multe zone unde rechinii sunt tot mai prezenți, tot mai activi și tot mai aproape de coastă.

Ce trebuie să știi și să faci ca să eviți atacul unui rechin 

În primul rând trebuie să nu ai niciun fel de leziune, de orice, orice fel de sursă de sânge. În al doilea rând să ai o un echipament cât de cât corespunzător, adică niște labe pentru înot cu care să te poți deplasa mai repede, să nu lămâi prea mult acolo.

Și în al treilea rând este bine să fie un grup mai mare de nu solo, să nu fie înotător singuratic. Dacă sunt mai mulți și rechinii sunt, sunt speriați, nu sunt chiar atât de curajos și ei să se atrage un grup de oameni.

Și al patrulea rând să nu facă nimic pipi apă că asta-i trage teribil. Sunt atrași de mirosul de urină al acestora", a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare şi fost director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanţa, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Parteneri
x close