Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Consulatul SUA din Turcia, închis pentru public, după protestele violente | Corespondenţă Antena 3 CNN din Turcia

Consulatul SUA din Turcia, închis pentru public, după protestele violente | Corespondenţă Antena 3 CNN din Turcia

Monica Yibudar, corespondent special Antena 3 CNN în Turcia a explicat ce măsuri de securitate au luat autorităţile turce în contextul războiului din Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2023   •   22:56

Consulatul Statelor Unite din Turcia a fost închis pentru public, ca răspuns la o alertă de securitate care avertizează asupra unor posibile proteste violente. Sunt așteptate demonstrații de amploare legate de evenimentele din Israel și Gaza în întreaga Turcie în următoarele săptămâni, a precizat instituţia, într-o alertă de securitate.

De asemenea, personalul guvernamental american din Turcia a fost instruit să reducă la minim deplasările și să evite călătoriile în districtul consular al consulatului Adana din sud-estul Turciei.

Întrebată care este situaţia în acest moment, corespondentul special Antena 3 CNN, Monica Yibudar a spus: 

"Situația este destul de tensionată în Turcia. În primul rând, vreau să fac o precizare, și anume că în urma protestelor de aseară, întrucât la Istanbul au fost 63 de persoane rănite, dintre care 43 de polițiști, plus o persoană care a decedat, autoritățile au luat măsuri, și anume reuniunea de securitate și informații care s-a desfășurat în această după-amiază sub președinția ministrului de interne Ali Yerlikaya, au decis niște lucruri cât se poate de clar, apropo de măsurile de securitate care se impun în perioada imediat următoare.

"Protestele din Turcia sunt susținute de formațiuni politice cu profil islamic"

În această seară, grupul de protestatari a aruncat focuri de artificii în consulatul Israelului, apoi în sediul consulatului Statelor Unite ale Americii.

Ca și în seriile trecute, în spatele protestatarilor sunt formațiuni politice din Turcia, susținute de conservatorii musulmani, de partide islamiste. Şi la Ankara să știți că au fost probleme și în cursul serii trecute.

La fel, ONG-uri, partide politice cu profil islamic au protestat în fața reședinței ambasadei Israelului, salutând Hamas-ul, îndemnând la continuarea rezistenței în fața Israelului.

Ce e însă important de spus? Într-un act de o rară unitate pentru politica din Turcia, Parlamentul turc a emis o declarație comună în care condamnă ferm crima împotriva umanității a Israelului după atacul de aseară, și politicienii din Turcia, indiferent de coloratură de la putere, din opoziție, cer celorlalte legislaturi din întreaga lume să adopte o poziție similară.

"Parlamentul turc condamnă crima împotriva umanităţii a Israelului"

Ştim care este poziția președintelui Erdoğan încă de la începutul conflictului a militat pentru înființarea statului Palestina și spune că doar așa lucrurile se vor calma în zonă.

De partea cealaltă, astăzi a venit principalul lider al opoziției, fostul candidat la prezidențial Kemal Kilicdaroglu, care și el a avut doar remarci dure pentru atacul de azi-noapte și pentru tot ceea ce se întâmplă în sfâșia Gaza și spune că avem de-a face cu crime și cu masacre.

"Cei care rămân tăcuți în fața acestor atacuri împărtășesc la fel de multă vină ca și autorii lor", a spus Kemal Kilicdaroglu

Nu numai Kilicdaroglu are o poziție foarte dură, ci și președintele i partid Meral Akşener, care atenție, îl compară pe Benjamin Netaniyahu cu Adolf Hitler.

Şi spune Akşener că "nu mai este nimic de spus despre criminalul Netania Hui, El este Hitler a secolului 21, rușinea unui popor care a trăit Holocaustul", a spus corespondentul special Antena 3 CNN, în Turcia, Monica Yibudar.

Ce spun experții în tehnologii de apărare din Turcia, despre atacul aerian la spitalul din Gaza

Întrebată cum au comentat autorităţile din Turcia atacul aerian asupra spitalului din Gaza, Monica Yibudar a spus:

"Nici măcar nu a fost foarte mult dezbătut acest subiect în Turcia, întrucât presa turcă a vehiculat o altă informație și anume că e posibil să fi fost vorba de o bombă MK 84 și acest lucru este precizat de unul dintre experții în tehnologii de apărare din Turcia care a oferit informații pentru Anadolu Agency pe baza datelor tehnice și a imaginilor și spune că este vorba de o bombă MK 84 fără să spună exact dacă este a Hamas sau este a Israelului.

Dar spune același expert că atacurile Israelului asupra gaz au vizat distrugerea totală, mai mult decât o operațiune directă și că din acest motiv au fost preferate bombele din această serie care ar provoca cele mai multe daune simultan, plus bombele cu fosfor", a mai spus Monica Yibudar. la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close