Austria a formulat trei condiții pentru a ridica controalele la frontierele aeriene pentru țara noastră.
Prima se referă la consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Astfel, prezența poliției de frontieră a UE la granița bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
A doua condiție se referă la controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
A treia condiție formulată de austrieci este ca România să-și asume ”responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”.
Ce spun românii
Însă românii care au intrat în direct la Sinteza Zilei consideră că darul Austriei este unul ”otrăvit” și că statul nostru nu ar trebuie să accepte nicio condiție suplimentară.
”Sub nicio formă nu trebuie să acceptăm aceste condiții. Nu avem ce negocia. Îndeplinim toate condițiile. Suntem un stat european cu drepturi depline, și chiar dacă bocancul austriac se fabrică la Oradea, nu trebuie să acceptăm. Cât despre Frontex, mă tem că banii ăia mulți care ar trebui dați se vor sparge tot în capul României și al Bulgariei. Cei care vor veni aici nu vor fi nici medici, nici profesori, nici măcar muncitori calificați. Vom suferi”, este de părere Dan, din Oradea.
”Răspunsul la această întrebare depinde de o serie de factori: considerente umanitare, politice și financiare. Mulți oameni din Siria și Afganistan și-au părăsit casele. Pot avea un impact pozitiv asupra României, pot ajuta la reducerea costurilor de producție. Aderarea la spațiul aerian Schengen este importantă pentru România. Acceptarea acestei condiții ar putea fi o oportunitate”, spune Petru, din București.
”Sub nicio formă. România îndeplinește de mult toate condițiile necesare pentru a fi membru Schengen cu drepturi depline. Consider că actuala clasă politică este foarte slabă”, crede Mihai, din Satu Mare.
”Nu trebuie să acceptăm niciun fel de condiție suplimentară. România și-a îndeplinit toate angajamentele, tot ce era necesar ca să fie membru în Schengen. Celelalte țări n-au avut condiții suplimentare când s-a format Schengen sau când au intrat în Schengen”, a declarat Vlad, din București.