Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Dr. Laura Zarafin, despre tratamentele eficiente pentru COVID: "Dacă acționăm mai repede avem o șansă"

Dr. Laura Zarafin, despre tratamentele eficiente pentru COVID: "Dacă acționăm mai repede avem o șansă"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:12 20 Sep 2021 Modificat la 16:38 21 Sep 2021
o_1f3n5044bvs1p8t128guam1ucvg.jpg

În ediția de luni seara a emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a prezentat un top al medicamentelor care s-au dovedit eficiente anti COVID-19, dar care lipsesc din spitalele din România în plină criză epidemiologică.

Întrebată dacă aceste medicamente ar fi ajutat pacienţii să nu ajungă la ATI, medicul Laura Zarafin a precizat că da ar ajuta foarte mult mai ales dacă si medicii de familie le-ar avea disponibile.

„Chiar se vorbea despre costul anticorpilor monoclonali dar și Remdesivirul are un cost extraordinar de mare și pe acela l-am și când ne-am dat seama că nu este eficient în timp.

Favipiravir ca și anticorpi monoclonali sunt extrem de eficiente administrate în primele trei zile, de preferință chiar în momentul în care iese PCR pozitiv.

Cu cât sunt administrați mai devreme cu atât eficacitatea este mult mai mare. Desigur ,anticorpii monoclonali ar fi ideal să-i avem. Din câte știu eu Balșul i-a avut. Nu știu dacă mai are în prezent, au avut în studiu pilot cu rezultate foarte bune.

„În cazurile critice Remdesivir-ul nu are eficiență”

În cazurile critice Remdesivir-ul nu are eficiență. Poate administrat precoce, în formele medii să aibă efect dar în terapie nu am avut niciun fel de rezultat cu Remdesivir-ul", a spus medicul 

Întrebată ce le transmite autorităţilor pentru a ajuta pacienţii să nu ajungă cu forme grave la ATI, medicul Laura Zarafin a recomandat o comunicare mai bună cu specialiștii din fiecare specialitate, astfel încât prin lucrul comun să evitam internarea pacienților la ATI.

Top 3 medicamente eficiente pentru tratamentul COVID-19

În primul rând aș dori să răspund că atunci când hotărăsc ce anume să achiziționeze să întrebe specialiștii. Aţi vorbit de Arbidol, Favipiravir, anticorpi monoclonali.

Orice medic infecționist care a tratat această boală poate să explice care este necesarul, de ce sunt importanți, de ce trebuie să le avem încă de la început pentru că degeaba dai tu un antiviral în ziua a cincea, a șasea când deja începe furtuna citochimică nu va mai avea eficiență, deci trebuie să-i avem la dispoziție.

Medicii de familie trebuie să le aibă la dispoziție pentru că un antiviral de poate fi prescris acasă. Nu trebuie să supraaglomera spitalele cu cazuri care nu necesită oxigenoterapie.

Deci am putea face foarte multe lucruri prin această conlucrare și comunicare și până la urmă să comunice cu medicii din fiecare specialitate

Dacă acționezi mai repede avem o șansă ca să nu ajungem cu acești pacienți în terapie intensivă pentru că acolo lucrurile se complică foarte mult", a mai precizat medicul Laura Zarafin la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

 

×
x close