Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Fenomene extreme în România. Directorul ANM: "Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă"

Fenomene extreme în România. Directorul ANM: "Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă"

Fenomene extreme în România. Furtunile şi vijeliile au făcut prăpăd în sudul ţării. Zeci de localități au fost inundate, iar vântul a smuls copaci și acoperișuri. În intervalul 2-6 iunie ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius, dar putem resimţi chiar 35 de grade.

Fenomene extreme în România. Directorul ANM: "Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă"
Sursa foto: pixabay.com
de Silvia Preda    |    31 Mai 2022   •   23:22

"Este o perioadă favorabilă pentru producerea acestor tipuri de fenomene, pentru că temperaturile în creştere pe parcursul zilei, căldura acumulată cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă, reprezintă ingredientele principale pentru dezvoltarea unor astfel de sisteme convective generatoare de furtuni", declarat șefa ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

"Mâine (miercuri, 1 iunie 2022 - n.red.) consemnăm valori de până la 31 de grade şi cel mai călduros interval, cel puţin din prima săptămâna a lunii iunie, se va înregistra în intervalul 2-6 iunie când ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius şi această cantitate mare de umezeală în atmosferă va genera şi un disconfort relativ ridicat", a adăugat Mateescu, marţi seară, la emisiunea "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

Potrivit directorului ANM, vom resimţi temperaturile ca fiind mai mult de 33-34 de grade. "Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă", a avertizat Elena Mateescu.

Potrivit ei, nu este exclus ca şi în zilele următoare să avem manifestări de instabilitate atmosferică, să avem din nou averse torenţiale însoţite de vijelii şi izolat căderi de grindină.

Imagini spectaculoase surprinse în timpul furtunilor din Capitală. Cum a arătat cerul în timpul Codului Roșu

Patru copaci s-au rupt, iar 13 subsoluri au fost inundate, în urma furtunii izbucnite marţi după-amiază în Bucureşti, a informat ISU Bucureşti-Ilfov.

O avertizare de cod portocaliu, apoi una de cod roşu au fost emise pentru Capitală, fiind anunţate ploi torenţiale cu acumulări de 35 de litri pe metrul pătrat. După ce iniţial a transmis o avertizare de cod portocaliu, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu, valabil în intervalul orar 17:45 - 18:30.

 

×
Subiecte în articol: vremea prognoza meteo Elena Mateescu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close