Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mihai Diaconescu, seismolog, despre ce a generat cutremurul din Turcia şi Siria | Ce grad de pericol este pentru România

Mihai Diaconescu, seismolog, despre ce a generat cutremurul din Turcia şi Siria | Ce grad de pericol este pentru România

Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, a explicat cum s-au produs cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria, în urma cărora peste 3.000 de oameni au murit, dar şi ce pericol reprezintă aceste evenimente pentru zonele seismice pentru România.

Mihai Diaconescu, seismolog, despre ce a generat cutremurul din Turcia şi Siria | Ce grad de pericol este pentru România
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    06 Feb 2023   •   23:41

Turcia a fost zguduită, astăzi, de două cutremure de suprafaţă. Cele două seisme au avut un impact devastator asupra regiunilor Gaziantep şi Echinozu acolo unde peste 2.300 de persoane au murit.

Nu vorbim doar de Turcia, ci şi de Siria, acolo unde bilanţul a ajuns la cel puţin 716 morți, conform datelor raportate de Administraţia de la Damasc şi de Națiunile Unite.

La doar câteva ore distanță, 5 cutremure s-au produs şi în România.

Întrebat dacă seismele produse în România au fost o consecință a cutremurelor produse în Turcia şi Siria, Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, a spus:

"Discutăm despre niște sisteme tectonice diferite, de plăci diferite, pe plăci diferite. Distanța între zona Vrancea și zona în care s-a produs primul cutremur, de 7, 8 este în jur la vreo 900 de kilometri, adâncimea fiind superficială probabilitatea ca ambele (n.r cutremure) să fie trigger pentru cutremurele de la noi din țară e puțin probabil. Nu exclud, dar vă spun că e puțin probabil.

Turcia și Siria, ruinate de două seisme devastatoare și 150 de replici | Peste 2.700 de decese au fost confirmate de autorități

Cutremurul de 7-8 a fost de 15 ori mai mare decât cel de 7,5. Ei nu au avut cutremure atât de mari, mai ales în zona estică a Turciei, pe falia est-Anatoliană. Are legătură cu falia transformantă a Mării Moarte.

Primul cutremur a apărut în apropierea unui triple joncțiuni, unui punct în care se întâlnește blocul anatolian, placa arabică și placa africană.

Producerea acestui cutremur poate să fie datorată unor mișcări a uneia dintre plăci bruște. În ultimele 2-3 săptămâni am sesizat că în Turcia au fost foarte multe cutremure, de 4 și de 5, mai ales în zona vestică.

Blocul anatolian încearcă să fie exclus de placa arabică și rotit, pentru că și falia nord-anatoliană merge paralelă cu țărmul Mării Negre, după care în dreptul Istanbulului suferă o flexură care se duce până în sudul Greciei și se pierde în zona de subducție", a spus Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului.

Cinci cutremure în România, în mai puțin de două ore, la scurt timp după catastrofa din Turcia

Întrebat dacă aceste evenimente ar putea produce replici mai agresive şi în România, seismologul Mihai Diaconescu a spus: 

"Nu, singurul care ar ieși puțin din tipar ar fi cutremurul de 4-6 celelalte de 2 se grupează frumos cum se grupează toate cutremurele din zona Vrancea.

Putem să ne uităm la anul trecut, deci pot exista aceste cazuri. În primul rând trebuie să ne uităm cum s-a care a fost directivitate acestui cutremur de 7-8.

Planul de rupere care s-a produs cutremurul a avut o direcție nord-est-sud-vest. Zona Vrancea este în nord-vest. În al doilea rând, cutremurul s-a propagat dinspre nord-est spre sud-vest.

Dacă era nord-vest, sud-est ruperea, atunci aș fi zis undele se propagă așa și ajung și la noi mult diminuate, pentru că trece prin sistemul tectonic al faliei Nord-Anatoliene, care amortizează, trece polul mai sus spre sistemele tectonice din Marea Neagră. Falia vest-Marea Neagră, care are o direcție nor- sus și care e un ecran protector.

- Este posibil ca Turcia să nu fi raportat corect magnitudinea cutremurelor?

Eu lucrez cu date de la USGS în privința cutremurelor, să le zic internaționale. Pentru că ei un sistem pus foarte bine la punct, cu observatoare  seismologice în întreg globul și sunt cei mai în măsură să dea o magnitudine, o adâncime cât mai apropiată de adevăr.

Nici ei, cu toate sistemele lor și cu tot softul lor nu spun că este 100% întotdeauna pun și o marjă de eroare. În condițiile cutremurului de 7-8 pentru magnitudine, au spus că eroarea e de 0,1 adică 7-9 sau 7-7, nu se știe, dar este cea mai apropiată valoare de adevăr.

Citeşte şi: "Primul gând a fost să mă duc în camera băiatului. Am țipat să se trezească". Mărturia unei românce despre cutremurul din Turcia

- Cel de-al doilea cutremur din Turcia a fost o replică a celui de 7,5?

Eu cred că este replica pentru că are același sistem de faliere ca și cutremurul de 7-8 pentru că și el s-a încadrat în norul de replici. Cu cât au fost mai multe replici, cu atât această credință mea a fost spulberată, pentru că s-a dezvoltat un sistem de faliere est-vest. Acum, cutremure peste 4 în această zonă la ora intrării în emisie erau undeva în jur la 50 și un pic spre 60 probabil că au mai crescut între timp. Conform teoriei nu sunt replici. Alea sunt cutremure independente. Dacă sunt la nivelul lui 7-8.

Cutremurul beneficiază și de subducția plăcii africane sub EuroAsia, în arcul cipriot, acolo, cel mai apropiat.

- La ce ne-am putea aștepta dacă în Turcia cutremurele vor continua ?

Iadul se va opri. Nu cunosc nicio zonă sau nicio perioadă de timp în care să producă un cutremur care să meargă la sfârșit la nesfârșit.

Replicile vor fi din ce în ce mai mici, vor fi multe, vor fi sute vor fi mii. În 2013 la Galați au fost 1.000 de cutremure. Deci, pentru cutremur, de 4 sau 2 de 4 care au fost acolo și au fost 1000 de replici, ori la 7-8 mă aștept la 2.000-3.000 de replici, dar din ce în ce mai mici, până când intră în fondul seismic natural.

În această zonă n-a fost niciodată un cutremur atât de mare și nici pe falia nord-anatoliană, care este cunoscută că dă, cutremure de 6 de 7 da, dă, de 7,1 - 7,2 aici nu s-au cunoscut. Pe noi nu cred că ne afectează. 

- Ne putem aștepta în viitorul apropiat la un cutremur de peste 7 grade în România?

Păi, ne așteptăm de câțiva ani să fie. Pentru că toată lumea a vehiculat ideea că vai, că la 40 de ani e un cutremur peste 7, în România. Am trecut din '77. Eu n-am găsit această ciclicitate.(...)", a spus Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close