Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Un OMV "jenat" şi-o Românie care nu intră în Schengen

Un OMV "jenat" şi-o Românie care nu intră în Schengen

De cum a pus piciorul în România, trimisul Austriei a ţinut să transmită nu doar că nu zice "da" României pentru intrarea în Schengen, dar nici nu suntem aproape de momentul în care să fie mulţumiţi de sistem şi să-l declare funcţional.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2023   •   11:34

Au apărut voci revoltate, acuzându-l pe ministrul român că, prin vizita asta şi memorandumul semnat, de fapt a legitimat varianta Austriei, deoarece România are încă de anul trecut viza tehnică de la Frontex că îndeplineşte toate condiţiile.

Cei cu experienţă în diplomaţie au fost sideraţi de faptul că, practic, de vizită s-a aflat oficial doar cu o zi înainte şi fără să aibă un program clar comunicat, ceea ce ar ieşi din uzanţele diplomatice, ridicând multiple semne de întrebare privind scopul real al venirii ministrului austriac.

Unii au speculat că s-a întâmplat după presiunile Spaniei, care a cerut clarificarea problemei până la momentul în care preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în iunie, pentru ca apoi să pună pe agenda JAI aderarea României şi Bulgariei până la finalul anului. 

Dar dacă, așa cum s-a acuzat, chiar de la vârful PNL, data trecută, "pe zona de Neptun Deep, cei de la OMV au avut cereri de neacceptat pt statul român și vreau să-I felicit pe reprezentanții statului român că nu au acceptat cererile aberante legate de gazul din Marea Neagră". Declaraţia de mai sus îi aparţine europarlamentarului Rareş Bogdan.

"Gazul din Marea Neagră și gazul din zona Caragele, din Buzău, pot să ne facă un jucător major, alături de Norvegia, în furnizarea de gaz, la nivel european, în următorii 10 ani", mai spune politicianul.

Şi acum vizita are legătură și cu mulți bani și interese pe linia OMV-Petrom.

"Facem azi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla – Podișor și pentru decizia finală de investiție, estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an", declara premierul Nicolae Ciucă la mijlocul lunii martie a acestui an.

16 Martie 2023. CEO-ul grupului OMV, Alfred Stern, a venit din nou în România, după vizita din noiembrie anul trecut de la Cotroceni, care apoi a fost urmată de răsucirea poziției Austriei privind aderarea României la Schengen. 

De data asta, a venit pentru semnarea contractului de rezervare a capacității de transport pentru gazele din Marea Neagră pe gazoductul Tuzla-Podișor. 

Deși întâlnirea a fost precedată și de discuții prealabile de culise și a avut inclusiv scopul de a arăta că lucrurile intră pe un făgaș normal, decizia privind investiția din Marea Neagră, cea de 4 miliarde de euro, tot nu a fost parafată încă! Austriecii amânând-o iar, până în iunie. 

Iar informațiile noastre pe surse sunt că austriecii tot nu sunt mulțumiți de condiții și continuă să încerce să negocieze ca toată cantitatea de gaze să meargă la tranzacționare în Baumgarten. 

De la momentul decembrie, însă, miza a fost ridicată exponențial, iar cei de la OMV mai au încă 3 probleme majore pe care le vor rezolvate. Prima, legată de un control ANAF care i-a scos că au fentat statul român de nu mai puțin de 120 de milioane de euro!

"Antifrauda a identificat și a întocmit deja procesul verbal de control. Urmează să fie făcută verificarea documentelor și emisă decizia de impunere. 581 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro. Pentru fondul de tranziție energetică! În urma verificărilor care au fost făcute, s-a constatat că pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie ale anului trecut, modul în care au calculat această contribuție la fondul de tranziție energetică, care este altceva decât taxa de solidaritate, au fost câteva erori. Și erorile s-au cumulat în 120 de milioane de euro", a declarat Lucian Heiuş, preşedinte ANAF.
 
Doar că detaliile ar fi mult mai explozive, conform unor surse din piață. Erorile ar fi, de fapt, declararea, de către OMV, de cantități mult mai mici de gaze, concomitent cu neînregistrarea de energie produsă la un preț foarte mare. Ceea ce se poate traduce direct prin evaziune fiscală, în raport cu ordonanța ce impune contribuția la fondul energetic.

Deci un potențial de problemă mult mai mare chiar și decât suma care nici ea nu este de neglijat, 120 de milioane de euro. Iar asta se adaugă la scandalul taxei de solidaritate pe care OMV spune că nu trebuie să o plătească pe anul trecut, în jur de 3,6 miliarde de lei, adică peste 720 de milioane de euro.

"Ordonanța nu s-a referit la o companie, s-a referit la tot sectorul. OMV Petrom a exprimat o opinie, este opinia lor. Nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită inclusiv de această companie. În câteva zile eu cred că se va primi și răspunsul de la Comisie”, dădea asigurări Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, în 21 ianuarie 2023.

Plus că legea privind extinderea taxei de solidaritate, ca să nu mai poată invoca OMV nicio chichiță, tocmai a fost întoarsă în Parlament, de la promulgare, pe 13 aprilie, de președintele Iohannis.

Iar cei din PSD tocmai ce anunțaseră că vor să grăbească procedurile cât mai mult, ca s-o treacă din nou prin Parlament. La pachet, a venit și bomba de la ministerul Energiei: reprezentanții statului NU au votat și semnat bugetul OMV, fiindcă în document nu era prevăzută plata taxei de solidaritate, ministrul Energiei declarând că nu se putea vota așa ceva! 

O altă problemă de pe masa coaliției care jenează rău OMV este varianta impunerii supra-impozitului pentru marile companii, ca măsură majoră pentru acoperirea mult dezbătutei găuri de 4 miliarde de euro.

Iar surse din preajma guvernului vorbesc despre o nemulțumire majoră privind această perspectivă, din partea unor companii-colos, inclusiv OMV-Petrom. Să mai adăugăm, la toate acestea, anunțul descoperirii a încă două noi zăcăminte on-shore de țiței, în zonele Craiova și Târgoviște?

Plus asocierea cu Complexul Energetic Oltenia, unde sindicatele acuză că statul român a băgat mai toți banii, în timp ce OMV vizează minereurile prețioase din haldele de steril. Un alt scandal de care OMV nu are nevoie și pe care-l vrea încheiat cât mai curând.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close