Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Substanţe periculoase s-au scurs din Azovstal şi riscă să ajungă în Marea Neagră | Rusia provoacă un dezastru ecologic fără precedent

Substanţe periculoase s-au scurs din Azovstal şi riscă să ajungă în Marea Neagră | Rusia provoacă un dezastru ecologic fără precedent

Rusia provoacă un dezastru ecologic mondial. Substanțe periculoase s-au scurs de la Azovstal după bombardamentele în Marea Azov şi riscă să ajungă în Marea Neagră, dar şi în Marea Mediterană. Iată avertismentul experților.

Substanţe periculoase s-au scurs din Azovstal şi riscă să ajungă în Marea Neagră | Rusia provoacă un dezastru ecologic fără precedent
Sursa foto: Colaj CNN / borneobulletin.com.bn / AP Twitter
de Claudia Popovici    |    19 Mai 2022   •   21:55

Bombardamentele rusești fără încetare asupra combinatului chimic  Azovstal din Mariupol riscă să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat, o substanță extrem de poluantă, în Marea de Azov.

Semnalul de alarmă a fost tras astăzi de Consiliul Municipal al oraşului într-un comunicat Interfax. 

"Bombardamentele de la Azovstal ar putea deteriora o structură tehnică ce reține zeci de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat.

O scurgere a acestui lichid va ucide complet flora şi fauna mării Azov.

În plus, substanțe periculoase vor ajunge în Marea Neagră şi Marea Mediterană", au arătat aceştia.

Primarul din Mariupol a anunţat necesitatea ajungerii imediate a experților internaţionali ai ONU pentru a analiza situaţia şi preveni un dezastru ecologic. 

Mai mult norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, conține izotopi radioactivi.

"Există un pericol, sunt niveluri de radiație ridicate în Europa. Ştim cât de necugetat au atacat rușii Cernobîlul acum câteva săptămâni. Până la 100 de soldați ruşi au murit deja din cauza radiațiilor.

Multe radiații s-au emis acum în aer. Vântul creează turbulențe, iar atmosferă se va deplasa transportând ceste pulberi radioactive.

Poziția centrale nucleare este natură să prezinte anumite îngrijorări.

Atacarea unei asemenea centrale a creat un pericol. Este nevoie de o rețea de securitate de mediu care să ne ferească pentru că radiațiile există", a precizat un specialist în arme chimice pentru cbn.news. 

ANM, precizări despre norul de fum din zona Cernobîl: ”Se deplasează către sud”

Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul-vestul Ucrainei, zona Odessa și nordul Mării Negre și apoi spre Rusia, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit specialiștilor ANM, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40...45 km/h.

Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.
În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close