Antena 3 CNN Externe Diaspora "Sunt multe furturi în zonă, au intrat și în pivniță!" | Italienii din provincia Torino se opun unei biserici pentru românii din regiune

"Sunt multe furturi în zonă, au intrat și în pivniță!" | Italienii din provincia Torino se opun unei biserici pentru românii din regiune

Cetățenii dintr-o localitate a provinciei italiene Torino se opun construirii unei biserici ortodoxe românești.

de Naty Badea    |    20 Iul 2023   •   13:52

Localnicii au început o campanie de strângere de semnături pentru a-și susține demersul.

Unii susțin că opoziția lor n-are nicio legătură cu faptul că biserica ar urma să fie frecventată de români.

Alții invocă furturile dese din locuințe, pe care le atribuie românilor, după cum scrie presa italiană.

Citește și: Un român a fost arestat în Italia după ce s-a răzbunat pe fosta iubită

"Sunt tensiuni între italienii și comunitatea de români din Collegno, din provincia Torino. Miza este o biserică ortodoxă pe care românii vor să o construiască în zonă, iar italienii se opun.

Românii spun că sunt discriminați. Italienii afirmă însă că nu este vorba despre un caz de discriminare, ci că vor să protejeze o pădure din zonă.

Primăria din Collegno se pregătește să supună aprobării proiectul, care presupune sacrificarea unei porțiuni forestiere. Opozanții proiectului arată că ar urma să fie tăiați sute de copaci care-i protejează de poluarea ce vine dinspre șoseaua de centură.

Presa italiană: "Localnicii din Collegno spun că s-au săturat de furturi, pe care le atribuie românilor"

Pe de altă parte, unii recunosc că nu vor ca românii din zonă - circa 1.000 - să își construiască propria biserică ortodoxă și mărturisesc că s-au săturat de infracțiunile puse pe seama acestora.

'Suferim de pe urma multor furturi în zonă, au intrat în pivniță acum câteva zile', spune o femeie, citată de presa italiană.

Opozanții bisericii ortodoxe românești sunt susținuți de Andrea Di Filippo, un consilier al opoziției.

Cert este că românii din Collegno frecventează în prezent biserica catolică din satul Leumann, dar și-ar dori un spațiu dedicat comunității ortodoxe, precum la Moncalieri, unde biserica a devenit destinație turistică.

Vom vedea cum se va încheia această situație și dacă se va construi biserica ortodoxă la Collegno", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Italia, Naty Badea.

Foto: femeie închinându-se în fața icoanei Maicii Domnului

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close