
Un bărbat din California, care în prezent este om al străzii, a câștigat despăgubiri în valoare de 2,4 milioane de dolari în urma unui proces, pentru concediere abuzivă, însă nu poate primi banii pentru că este de negăsit.
Acum opt ani, Daniel Ridge, în vârstă de 49 de ani, l-a dat în judecată pe fostul său angajator, Alameda Health System, susținând că a fost concediat pe nedrept de la morga unde lucra. În acea perioadă, el se confrunta și cu probleme de sănătate mintală.
Luna trecută, un juriu al Curții Superioare din Alameda County i-a dat câștig de cauză lui Ridge, acordându-i despăgubiri de 2,4 milioane de dolari pentru concedierea abuzivă, potrivit publicației Los Angeles Times.
Când a fost anunțat verdictul, Ridge nu a fost prezent în sala de judecată.
Potrivit publicației, problemele de sănătate mintală ale lui Ridge s-au agravat în ultimii opt ani, până în punctul în care nu a mai putut depune mărturie în proces și, în cele din urmă, a ajuns om al străzii. De asemenea, el s-a îndepărtat de familie, inclusiv de fiul lui în vârstă de 10 ani.
Nici măcar avocații lui Ridge nu reușesc să îl găsească. Lawrance Bohm, avocatul său, a declarat că localizarea lui va necesita un „efort imens”.
Donald Whitehead, director executiv al Coaliției Naționale pentru Persoanele fără Adăpost, spune că localizarea lui este o misiune aproape imposibilă, pentru că adăposturile pentru oameni ai străzii pot colecta și furniza doar o cantitate limitată de informații atunci când cineva caută o anumită persoană.
„Am văzut de multe ori oameni care caută persoane dragi,” a spus el. „Dar există protecții pentru oameni și identitatea lor, așa că este o provocare când oamenii se pierd în sistem.”
Se știe că Ridge a locuit undeva în California în anii 1980 și 1990. Șase dintre prietenii săi au murit în violențe legate de bande, iar când avea în jur de 20 de ani, unchiul său a fost ucis în fața lui, după ce un coleg de muncă i-a dat foc cu un cocktail Molotov.
Doi dintre verișorii lui Ridge s-au sinucis după acel incident, potrivit unui comunicat de presă al firmei de avocatură Bohm Law Group, care l-a reprezentat pe Ridge.
„Viața teribilă a domnului Ridge i-a provocat o tulburare de șoc posttraumatic nediagnosticată și netratată timp de decenii, deoarece nu a avut resursele necesare pentru asta”, a transmis firma de avocatură.
Ridge a devenit în cele din urmă asistent medical certificat și a început să lucreze part-time ca îngrijitor la morga Spitalului Highland din Oakland, administrat de Alameda Health System.
Munca sa a fost în general apreciată în evaluările făcute până în 2013, când îngrijitorul cu normă întreagă de la morgă s-a pensionat anul următor. Ridge a fost nevoit să muncească cu normă întreagă, șapte zile pe săptămână, însă primea un salariu de part-time.
„Aceasta a însemnat, printre altele, că domnul Ridge nu a beneficiat de niciun avantaj al angajaților, nici măcar asigurare medicală”, potrivit avocaților.
Ridge s-a plâns în mai multe rânduri de orele de muncă și lipsa unei compensații adecvate. În 2015, spitalul a anunțat un concurs pentru postul cu normă întreagă și l-a obligat pe Ridge să se prezinte din nou la interviu pentru un job pe care deja îl făcea de ani de zile. În cele din urmă, i s-a acordat postul.
Problemele sale la locul de muncă au continuat. S-a plâns că a fost obligat să folosească un telefon fix și să meargă la arhiva spitalului de la un alt etaj atunci când avea nevoie să cerceteze condiții medicale legate de corpurile din morgă, lucru pe care alți angajați nu erau nevoiți să îl facă.
A ridicat și alte probleme legate de modul în care spitalul trata corpurile, observând că unele erau lăsate pe tărgi în afara morgii, acoperite doar cu o cearșaf, dar și de condițiile de muncă, pentru că era expus la substanțe dăunătoare.
Avocații au susținut că toate condițiile de muncă i-au declanșat lui Ridge șocul posttraumatic, care a fost oficial în septembrie 2015 și a dus la un concediu medical în luna octombrie.
După ce s-a întors la muncă, a suferit un atac de panică și psihiatrul i-a recomandat să își mai ia șase zile libere.
Când Ridge s-a întors la muncă, pe 1 noiembrie, cu acte pentru concediu medical neplătit și protejat prin lege, i s-a spus că este concediat. A fost escortat afară din spital de forțele de ordine și ulterior a intentat proces pentru concediere abuzivă.
Potrivit avocaților săi, Ridge s-a descurcat bine până în 2020, când s-a declanșat pandemia, iar starea sa s-a înrăutățit, ceea ce a dus în cele din urmă la lipsa unei locuințe și la ruperea legăturilor cu familia.
Alameda Health Systems a menționat într-un comunicat că ia în serios sănătatea mintală și fizică a angajaților săi, dar a precizat că nu este de acord cu verdictul juriului și intenționează să facă apel.
„După o investigație amănunțită, AHS a constatat că acuzațiile domnului Ridge nu sunt susținute de fapte și că AHS a acționat corespunzător și în conformitate cu toate legile și reglementările,” se arată în comunicat. „AHS nu este de acord cu verdictul juriului și consideră că acesta nu este susținut de probe.”