Antena 3 CNN Externe Procurorul şef Alvin Bragg, primele declaraţii despre dosarul lui Donald Trump: "Toată lumea este egală în fața legii. Nu contează nici banii, nici puterea"

Procurorul şef Alvin Bragg, primele declaraţii despre dosarul lui Donald Trump: "Toată lumea este egală în fața legii. Nu contează nici banii, nici puterea"

Respectăm responsabilitatea pentru a ne asigura că toată lumea este egală în fața legii. Nu contează nici bani, nici puterea. Acest principiu va rămâne și nu poate fi atacat", a spus procurorul şef Alvin Bragg, despre dosarul lui Donald Trump.

de Claudia Popovici    |    04 Apr 2023   •   23:43

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a pledat marţi nevinovat la acuzaţiile aduse împotriva lui în cadrul unei audieri penale istorice la un tribunal din New York.

Procurorul şef Alvin Bragg a oferit primele declarații despre acest caz şi a explicat ce conține rechizitoriul în cazul lui Donald Trump.

"În aceasta după-masă, Donald Trump a fost aici ca să i se prezinte acuzațiile aduse în urma activității unui mare juriu 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor contabile. Este o infracțiune potrivit legii din New York, atunci când vrei să comiți fraudă şi să ascunzi o altă infracțiune.

Este exact lucru despre care e vorba în acest caz cu 34 de declarații false făcute ca să mușamalizeze alte infracțiuni.

Acestea sunt niște infracțiuni în statul New York, indiferent de persoana care le-a comis. Nu putem să acceptăm ca asemenea comportamente infracționale să devină normal.

"În mod repetat de acuzatul a făcut declarații false"

În mod repetat de acuzatul a făcut declarații false și i-a făcut și pe alții să o facă. A spus că i-a plătit servicii juridice lui Michael Cohen pentru anul 2017. Acest lucru nu este adevărat.

A fost o declarație falsă făcută de acuzat lună după lună în 2017, în aprilie, mai, iunie, ș.a.m.d, până la sfârșitul anului.

Timp de nouă luni în șir, acuzatul a deținut documente MICO care arătau că îl plătește pe Michael Cohen pentru servicii juridice prestate în 2017.

A semnat personal cecuri pentru ca să se facă plăți pentru fiecare din aceste nouă luni. În total, după cum a descoperit marele juriu, 34 de documente cu declarații esențiale false. De ce a făcut Donald Trump această declarații false în mod repetat?

Dovezile ne arată că a făcut-o ca să mușamalizeze infracțiuni legate de alegerile din 2016.

Cei de la compania American Media Inc, Donald Trump și dl. Cohen și cu alţii au convenit în 2015 să respecte mecanismul catch &kill, adică să cumpere informații negative și să le blocheze, astfel încât dl. Trump să aibă șansa de a avea succes în alegere.

Prin acest mecanism, Donald Trump și cu alții au făcut trei plăți către cei care pretindeau că au informații critice despre dl. Trump.

Pentru a efectua plățile, au înființat companii fantomă și chiar au făcut mai multe declarații false, cum au făcut cei din registrele fiscale de la American Media Inc.

Citeşte şi: Stormy Daniels: "Este prima dată când mă confrunt direct cu o amenințare cu moartea"

Una dintre persoanele plătite a fost Stormy Daniels, căreia i s-a cumpărat tăcerea. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri, Michael Cohen a trimis 130.000 dolari prin transfer bancar avocatului acestei doamne pentru a se ascunde față de public, informații cu un potențial distructiv.

Acest mecanism este ilegal, încalcă legea de alegeri din New York care spune că este o infracțiune să conspiri și să promoveze o candidatură prin mijloace nelegale.

"Toată lumea este egală în fața legii. Nu contează nici banii, nici puterea"

Suma transmisă depășește plafonul pentru contribuțiile de campanie, iar declarațiile false au încălcat legea statului New York.

Tocmai de aceea, dl. Trump a făcut declarații false față de plățile făcute către dl. Cohen. Nu putea să spună pur și simplu că plățile reprezentau rambursarea unor plăți făcute de dl. Cohen către Stormy Daniels.

Dacă ar fi spus asta, ar fi recunoscut că e o infracțiune. În loc să facă asta, dl. Trump a spus că îi plătește domnului Cohen pentru servicii juridice fictive în 2017, ca să mușamalizeze o infracțiune concretă.

Ca Michael Cohen să-și recupereze banii au mai plănuit să existe încă o declarație falsă, ultima în care să spună că aceste plăți sunt venituri pentru autoritățile fiscale din New York. Acest comportament este al unei infracțiuni care este sancționată penal în statul nostru.

Citeşte şi: Donald Trump, înainte de a ajunge în fața instanței: ”Wow! Mă arestează! Nu pot să cred că asta se întâmplă în America”

Declarațiile contabile sunt importante și trebuie să fie fiabile și adevărate și sunt cu atât mai importante în Manhattan, în centrul financiar al lumii.

Tocmai de aceea avem o istorie de aplicare și pedepsire a unor asemenea infracțiuni. Procurorii talentați pe care i-ați văzut mai devreme investighează sute de asemenea infracțiuni fiecare an.

Această acuzație este esențială în procesul nostru de activitate. Noi examinăm declarațiile false, îi acuzăm pe cei care încalcă secretul bancar, pe cei care încearcă să acopere infracțiuni de natură sexuală, pe cei care încalcă legile impozitelor.

Cazul de astăzi este unul ca multe alte cazuri de infracțiuni din acestea în care s-a mințit pentru a se proteja interesele cuiva și a nu se respecta legea pe care trebuie să o respectăm cu toții.

După cum s-a făcut în această instituție de multe ori în trecut și astăzi, ne respectăm responsabilitatea pentru a ne asigura că toată lumea este egală în fața legii. Nu contează nici banii, nici puterea. Acest principiu va rămâne și nu poate fi atacat", a spus Procurorul şef Alvin Bragg.

Avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, l-a acuzat pe procurorul de caz că a transformat o chestiune complet politică într-o urmărire penală politică.

El a susţinut că rechizitoriul nu invocă nicio infracțiune federală și nicio infracțiune de stat care să fi fost încălcate.

×
Subiecte în articol: procuror Donald Trump
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close