Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 363. Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO

Război în Ucraina, ziua 363. Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO

Război în Ucraina, ziua 363. Vladmir Putin susține că Rusia trece printr-o perioadă ”foarte dificilă”.

Război în Ucraina, ziua 363. Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2023   •   18:32

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serviciile secrete ucrainene: "Vladimir Putin va lansa un atac devastator"
  • Negocieri China-Rusia | "Relaţia dintre Beijing şi Moscova este solidă ca o stâncă"
  • 6 civili au fost uciși, iar alți 12 au fost răniți la Herson, în timpul discursului lui Vladimir Putin
  • Putin a anulat un decret care garanta suveranitatea Republicii Moldova în problema transnistreană
  • Culisele vizitei premierului italian, Giorgia Meloni, la Kiev
  • Șeful Wagner îi acuză de trădare pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov
  • Ministrul chinez de Externe vizitează Moscova înaintea marcării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina
  • Antony Blinken: "Războiul Rusiei în Ucraina, un eșec pe toată linia"
  • Bombardamentele ruse asupra orașului Herson au ucis cel puțin șase persoane
  • Belarus susține că Ucraina a masat trupe la frontiera comună și avertizează că va reacționa la "provocare"
  • Vladimir Putin: "Ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri"
  • Vladimir Putin: ”Rusia trece printr-o perioadă foarte dificilă!”
  • Bombardamente puternice în Ucraina chiar înainte de discursul lui Putin
  • Radu Tudor: "În bazinul Mării Negre se pregăteşte un atac devastator cu rachete de pe submarine"
  • Anunț de la Kiev: Rusia vrea să destabilizeze România
  • China vrea să coopereze cu Ungaria pentru o soluţie politică la războiul dintre Rusia şi Ucraina
  • Mircea Badea: "Putin va spune marți că nu există altă alternativă decât distrugerea completă a Ucrainei"
  • Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut
  • Bloggerii militari ruși: "Biden a ajuns la Kiev înaintea lui Putin"
  • Volodimir Zelenski, prognoză alarmantă: "Va fi război mondial dacă China se aliază cu Rusia"

Update 23:35 Șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunea Sud avertizează ca Rusia pregătește lovituri precise cu rachete asupra orașelor ucrainene.

În apele Mării Negre a fost depistate deja un grup de 9 nave, dintre care unul una este  purtătoare de rachete subacvatice. Probabil va avea loc un bombardament masiv al Ucrainei pe 23 februarie sau 24 februarie, cred ucrainenii. 

Astăzi, cinci persoane au murit, iar alte cel puțin 20 au fost rănite în urma unor bombardamente lansate de forțele ruse asupra orașului Herson,  chiar în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, își susținea discursul în care acuza Occidentul că este cel care a pornit conflictul din Ucraina. 

În timp ce Vladimir Putin se adresa națiunii, forțele armate ruse au bombardat cartiere rezidențiale, instalații de infrastructură critică, o grădiniță, un spital și mașini din orașele Herson și Oceacov din sudul ţării.

"Civili din Herson au fost uciși și răniți chiar în mijlocul străzii, în propriile case sau la locul de muncă”, a transmis Armata Ucrainei, care a postat pe Facebook și imagini.

Ultimul bilanț arată că în urma atacurilor de astăzi, cinci oameni au fost uciși, iar alți 21 au fost răniți.

Direcția principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina afirmă că Moscova pregătește componente ale forțelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.

În pregătirea acestor exerciții, ar fi fost testată funcționarea sistemului centralizat de control de luptă al forțelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de luptă.

Strategia Moscovei, spun ucrainenii, este de a folosi "șantajul nuclear direct" pentru a "slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina".

Update 23:20 Discuții la cel mai înalt nivel între șeful diplomației chineze Wang Yi și secretarul consiliului de securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev. Wang Yi se află la Moscova și China transmite că relația cu Rusia este "solidă ca o stâncă" și va rezista oricărui test.

Wang Yi i-a spus marți lui Nikolai Patrushev, secretarul puternicului consiliu de securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin că relația dintre Beijing și Moscova "este solidă ca o stâncă" și va rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare.

Parteneriatul fără limite al Chinei cu Rusia este analizat cu atenție în Occident, după ce Statele Unite s-au declarat îngrijorate că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia, la un an de la invazia în Ucraina.

"Relaţiile chino-ruse au un caracter matur, sunt solide ca o stâncă și vor rezista", a declarat Wang.

Patrushev este fostul şef al KGB-ului, în prezent secretarul consiliului de securitate.

Wang a declarat că Rusia şi China ar trebui să elaboreze noi măsuri comune pentru a asigura securitatea ambelor ţări fără a da detalii, potrivit Reuters

Update 20:40 Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunțat că orașul Herson a fost bombardat chiar în timpul discursului de 2 ore a liderului de la Kremlin. 6 civili au fost uciși, iar alți 12 au fost răniți. Iată cum arată evoluțiile de pe front.

Vladimir Putin a susţinut astăzi cel mai important discurs de la atacul pe care l-a dezlanțuit asupra Ucrainei, în urmă cu aproape un an.

Vladimir Putin a vorbit în acest discurs despre situaţia actuală din Rusia, şi anume despre ofensiva rusă în Ucraina, dar şi despre situaţia economică a țării sale. 

De asemenea, el a prezentat analiza sa asupra situației internaționale și a expus viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancțiuni radicale.

6 civili au fost uciși, iar alți 12 au fost răniți la Herson

6 civili au fost uciși, iar alți 12 au fost răniți la Herson, în urma unui atac lansat de trupele ruse, exact în timp ce președintele Vladimir Putin își susținea discursul în care a acuza Occidentul că este cel care a pornit conflictul din Ucraina. Iată cum arată evoluțiile de pe front.

Ieri 3 persoane au fost ucise, iar alte 5 rănite în urma atacurilor lansate de ruși în regiunea Doneţk, în timp ce 2 oameni au fost uciși în Herson. Armata rusă își continuă ofensiva în 5 direcții din estul Ucrainei.

O nouă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, realizată de The Guardian, arată că, după ce a pus stăpânire pe o suprafață de 132 de kilometri pătrați de pământ ucrainean, Rusia a pierdut de atunci o cincime din această suprafață.

În prezent, Rusia controlează 40.000 mile de pătrate de teren ucrainean în întregime în sud și est. Aceasta reprezintă 17 % din Ucraina, o țară de 230.000 de mile pătrate, adică de 2 ori mai mare decât Italia.

Analiza arată că Rusia controlează în continuare majoritatea terenurilor din fiecare dintre cele 4 regiuni pe care a încercat să le anexeze ilegal anul trecut Lugansk, Herson, Zaporojie și Doneţk. Cu toate acestea, de la anexarea de la 30 septembrie forțele rusești au pierdut terenuri în toate aceste regiuni, cu excepția Zaporojie.

Acest lucru este clar, mai ales în Herson, unde Rusia controla 93 % din teren în iunie dar acum deține 73 %.

Tendința s-a inversat ușor în Doneţk în ultimele 2 luni după ce controla 51.5% la jumătatea lunii decembrie Rusia presează mai mult în această zonă estică și controlează acum 54 % din terenuri.

Update 20:30 Președintele Poloniei Andrzej Duda, s-a întâlnit cu liderul american, Joe Biden, au avut o întâlnire în care au stabilit puncte importante privind sprijinul pe care cele două țări îl acordă Ucrainei. 

"După finalul celui de-al doilea Război Mondial, am intrat în sfera sovietică de influență, apoi, cu ajutorul efortului întregii națiuni, am scăpat de această forță care ne-a oprimat timp de zeci de ani pentru ca țara să poată să fie reconstruită din nou și să devină un simbol al renașterii Poloniei.

Menționez aceste lucruri pentru că astăzi ne uităm la orașe care ard, auzim vești cumplite despre teroarea rusească, auzim despre oameni care au fost uciși. Vedem orașe demolate, fotografii similare celor din al doilea Război Mondial, ceva ce nu ar fi trebuit să se repete, dar se întâmplă din nou, asta este realitatea oribilă a vecinilor noștri.

Toate aceste lucruri doar pentru că Rusia și-a dorit să devină din nou un Imperiu, să-și implementeze ambițiile de a transforma alte națiuni în națiuni sclave. Nu putem accepta așa ceva.

Lumea liberă nu este de acord cu așa ceva, Președintele Joe Biden a făcut un gest spectaculos ieri dimineață, când a ajuns la Kiev, împotriva tuturor așteptărilor, a pus piciorul pe pământ ucrainean, o țară devastată de război, demonstrând că lumea liberă și liderul ei nu se tem de absolut nimic. A arătat că Ucraina nu este singură și că este susținută de cel mai puternic stat din lume și de către cele mai puternice forţe armate din lume. Că este susținută de alianța nord atlantică și că acest sprijin este unul serios care nu o să dispară.

Acesta este un semn important, suntem cu toții împreună alături de Ucraina încă de la început.

Putin crede că vom renunța imediat și că va putea să controleze Ucraina, că va putea să ne controleze statul, că va pune mâna pe pământurile noastre, dar noi ne vom lupta până la moarte.

Toată lumea a crezut ca Ucraina va pica în primele trei zile. Ucraina nu a căzut nici până astăzi datorita eroismului apărătorii Ucrainei, datorita sprijinul oferit Ucrainei de către lumea libera", a declarat președintele Poloniei, Andrezej Duda.

Update 20:00 Vladimir Putin a anulat marți, un decret care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statului special al Transnistriei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul de marți imediat după discursul susținut la un an de la declanșarea invaziei în Ucraina.

”În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid:

1. Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în document.

2. Prezentul Ordin intră în vigoare începând cu data semnării acestuia."

Decretul a fost semnat inițial de către liderul de la Kremlin, în prima zi a noului mandat din 2012.

Documentul trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale ale țării.

Presa de la Chișinău notează că anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene.

Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.

Update 19:00 Giorgia Meloni, primul ministru italian, a ajuns, astăzi, în Ucraina, tot cu trenul din Polonia, pe același traseu ca liderul american, Joe Biden, pentru a reafirma solidaritatea poporului italian şi continuarea susținerii Kievului alături de partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Giorgia Meloni s-a deplasat în localitatea Bucea şi Irpin, localități aflate la 20 de km de Kiev, unde rusii au masacrat civilii în urma cu un an.

Primul ministru italian a omagiat astfel victimele atacurilor atribuite armatei ruse şi a adus primele doua generatoare dintr-o livrare de 50 de astfel de echipamente, vitale pentru spitale şi clădiri rezidențiale, când se întrerupe curentul din cauza bombardamentelor.

Delegația italiană a adus şi două mașini noi de pompieri, primele dintr-un set de 45. 

"Ucraina poate conta pe Italia, am fost alături de Ucraina de la început şi vom fi până la final", a afirmat Giorgia Meloni. (...) Vom continua să fim un partener de încredere în cadrul NATO în susţinerea Ucrainei", a subliniat Giorgia Meloni, înaintea întâlnirii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform agenţiei ANSA.

Giorgia Meloni, care a preluat mandatul în octombrie, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a vizita Ucraina pentru a demonstra sprijinul guvernului său după invazia Rusiei de acum aproape exact un an.

Italia, membră a NATO, a furnizat bani şi arme pentru a ajuta Ucraina, iar la începutul acestei luni a fost de acord să trimită sisteme mobile de rachete sol-aer pe care le-a dezvoltat împreună cu Franţa. 

Italia ar putea oferi Ucrainei  5 avioane de luptă de tip Tornado sau AMX International dar, din „motive politice” nu dorește să fie prima țară NATO care să livreze armatei ucrainene astfel de aeronave, informează presa din peninsula.

Update 18:45 Președintele american Joe Biden a susținut, la Varșovia, discursul mult-așteptat care transmite mesajul Statelor Unite la un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Evenimentul a avut loc la o zi după vizita surpriză la Kiev a liderului de la Casa Albă.

Luni, în Ucraina, Biden a reconfirmat sprijinul pentru această țară atât timp cât va fi necesar pentru a câștiga războiul. De asemenea, președintele american a reconfirmat, marți, în discuțiile cu președintele polonez Andrzej Duda, angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO.

Înaintea discursului de la Varșovia, președintele rus Vladimir Putin și-a lansat, la Moscova, propriile mesaje către Parlamentul și poporul rus, pe parcursul a două ore și a acuzat, din nou, NATO și SUA că sunt la originea conflictului din Ucraina. El a anunțat, totodată, suspendarea țării sale din tratatul New START cu SUA, pentru controlul armelor nucleare.

Declarațiile președintelui american, în continuare:

  • Bună seara, Polonia, unul dintre cei mai grozavi aliați
  • A trecut aproape un an de zile de când am vorbit în fața Palatului Regal din Varșovia, la câteva săptămâni după ce Vladimir Putin a declanșat asaltul criminal la adresa Ucrainei
  • Este cel mai amplu război în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial
  • Fundamentele păcii și prosperității noastre au fost amenințate
  • M-am întors recent de la Kiev și vă pot spune: Kievul rezistă!
  • Ieri m-am aflat în Kiev pentru a spune că vom apăra aceste principii indiferent ce se va întâmpla
  • Când Putin a cerut tancurilor ruse să intre în Ucraina, a crezut că ne vom da la o parte. S-a înșelat amarnic, a trebuit să se retragă
  • A crezut că poate obține "finlandizarea NATO", dar a obținut contrariul, acum Finlanda dorește să intre în NATO
  • Democrația în lume a devenit mai puternică, autocrații lumii au devenit mai slabi
  • Nu vom obosi în a oferi sprijin Ucrainei, NATO nu va fi divizat
  • Putin va trebui să-și tempereze pofta de noi teritorii
  • Democrația va dăinui astăzi și pentru totdeauna

Update 18:30 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, de fapte compatibile cu trădarea.

Prigojin spune că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniție luptătorilor săi, în contextul în care aceștia sunt angajați în lupte în zona Bahmut și în alte părți ale Ucrainei, relatează presa internațională.

"Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi", a denunțat el pe contul de pe Telegram.

"Are loc, pur şi simplu, o opoziţie directă. Aceasta poate fi asimilată unei înalte trădări", a continuat Prigojin într-un mesaj audio.

Anterior, şeful mercenarilor Wagner declarase că grupul său nu va putea, deocamdată, să cucerească Bahmut, deoarece armata ucraineană trimite constant rezerve şi nu intenţionează să predea oraşul.

Cu o zi înainte, Prigojin recunoscuse "foametea totală de muniţie" în rândurile detaşamentelor de mercenari care luptă în Donbas şi a cerut mai multe obuze de la Ministerul Apărării.

"Este o problemă foarte gravă. Apropo, există muniţie în ţară", a indicat Prigojin, recunoscând că, până în prezent, Ministerul rus așl Apărării a fost surd la toate solicitările sale.

Update 17:30 Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a sosit la Moscova, unde se va întâlni cu omologul rus Serghei Lavrov.

Informația este difuzată de agenția de stat TASS, care citează un anunț făcut de Ministerul rus de Externe, semnalează, marți, CNN.

Wang Yi se va întâlni miercuri cu Serghei Lavrov, cu două zile înaintea împlinirii unui an de război declanșat de Rusia în Ucraina și la o zi după discursurile susținute de Vladimir Putin la Moscova și de Joe Biden la Varșovia.

Este prima vizită a unui oficial chinez la Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o discuție între Wang și Putin nu este exclusă. 

"Relațiile ruso-chineze îmbracă multiple aspecte și sunt de natură aliată, agenda este limpede și foarte extinsă, așa că există lucruri de discutat", a declarat Peskov reporterilor. 

Deși China a susținut că este imparțială în conflictul din Ucraina, Beijingul a refuzat să condamne Moscova pentru invazie și a preluat narațiunea Kremlinului, acuzând NATO că a provocat conflictul.

CNN notează că sprijinul chinez pentru Rusia, măsurat prin volumul comerțului anual, prin angajamentele diplomatice și prin programul de exerciții militare comune, s-a consolidat în ultimul an.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenbrg, a exprimat marți, după discursul lui Vladimir Putin, suspiciunile aliaților că Beijingul se pregătește să acorde Moscovei "sprijin militar letal" pe frontul din Ucraina.

Update 16:30 Președintele american Joe Biden a purtat, marți după-amiază, discuții cu omologul polonez Andrzej Duda, înaintea mult-așteptatului discurs de la Varșovia.

"Am fost aici anul trecut la baza unde sunt staționate trupe americane și poloneze, stând umăr lângă umăr, arătând puterea și determinarea noastră. Adevărul este că SUA au nevoie de Polonia, așa cum și NATO are nevoie de SUA (...) iar responsabilitățile noastre se extind dincolo de Europa. 

Trebuie să avem securitate în Europa. Această alianță este necesară. Aș putea spune că este cea mai importantă alianță din întreaga istorie, nu doar din istoria modernă. Am spus că în prezent NATO este o alianță mai puternică decât oricând.

Așa cum i-am spus și președintelui Zelenski cu care am discutat luni la Kiev, susținerea noastră pentru Ucraina rămâne de neclintit (...)

I-am spus omologului rus (Vladimir Putin, n.r.) în urmă cu ceva timp: 'Dacă vei căuta finlandizarea NATO (cu referire la presiunea URSS asupra Finlandei în vremea Războiului Rece, n.r.) vei vedea că Finlanda va deveni parte a NATO'.

Nu știam, pe atunci, că așa vor sta lucrurile, dar, iată, s-a întâmplat. Reafirmăm angajamentul față de Articolul 5 al NATO (care consideră că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra întregii alianțe, n.r.) și garanțiile de securitate pentru forțele noastre armate aflate în Polonia", a declarat Joe Biden.

Update 14:30 Războiul Rusiei în Ucraina a fost un "eșec strategic din toate punctele de vedere", spune secretarul de stat american Antony Blinken.

Vorbind alături de ministrul grec de externe la Atena, Blinken a avertizat că, dacă i s-ar permite Rusiei să-și continue "cu impunitate" războiul în Ucraina, s-ar deschide "cutia Pandorei".

"La un an după ce președintele Putin a atacat Ucraina, este clar că războiul său a fost un eșec strategic din toate punctele de vedere. Acest lucru se datorează curajului poporului ucrainean. Dar se datorează, de asemenea, și forței și unității aliaților și partenerilor din întreaga lume care au venit în sprijinul Ucrainei", a declarat șeful diplomației americane. 

Comentariile sale vin după vizita-surpriză de luni a președintelui american Joe Biden în Ucraina. 

Update 13:30 Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite în orașul Herson, anunță autoritățile ucrainene.

Comandamentul militar al regiunii a declarat că o piață și o stație de autobuz au fost lovite în timpul bombardamentelor, iar fotografiile distribuite pe rețelele sociale au arătat cadavre întinse pe trotuar și resturi ale vitrinelor sparte.

Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a confirmat atacul pe Telegram.

"Armata rusă bombardează intens Herson. Din nou, ucide fără milă populația civilă. Lumea nu are dreptul să uite nici măcar pentru o clipă că agresiunea rusească nu cunoaște limite”, a scris Zelenski.

Autoritățile locale au declarat că orașul a fost atacat cu ajutorul lansatoarelor multiple de rachete Grad.

Ucraina a recucerit orașul Herson în noiembrie, după aproape opt luni de ocupație rusească. De atunci, orașul și zonele înconjurătoare sunt bombardate constant de forțele Moscovei, aflate pe partea opusă a râului Dnipro.

Update: 12:20 Belarus a anunțat, marți, că există o grupare semnificativă de trupe ucrainene masate în apropierea graniței sale și a avertizat că acest lucru reprezintă o amenințare la adresa securității sale.

"În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secțiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat", a scris pe contul Telegram Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Reuters.

"Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de mult timp", a adăugat sursa citată  precizând că va lua "măsuri pentru a răspunde în mod adecvat", dar că va acționa "într-un mod reținut".

Update 11:30. Președintele rus Vladimir Putin continuă să acuze Ucraina și statele occiddentale că au început războiul - fiind pentru prima dată când se referă la conflict ca la un război și nu ca la o "operațiune militară specială". "Ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri", a spus el.

Liderii occidentali au discutat despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de "operațiunea militară specială" a Rusiei, a susținut Vladimir Putin, în discursul său din fața parlamentarilor ruși.

El spune că Occidentul trimisese deja echipamente militare grele, avioane și sisteme de apărare în Ucraina. NATO înființa baze militare și laboratoare biologice la granițele Rusiei, spune el.

Ei spuneau "minciuni respingătoare" atunci când vorbeau despre acordurile de la Minsk, a spus Putin.

Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 și 2015 și au încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

Revenind la SUA, el spune că "nicio altă țară din lume nu are atâtea baze militare străine. "Au sute de baze militare în întreaga lume, întreaga planetă este împânzită de bazele lor".

Citește AICI declarațiile lui Vladimir Putin. 

Update11:15. Vladimir Putin spune că Rusia se confruntă în acest moment cu o perioadă "foarte dificilă" și că ține discursul de astăzi într-un "context foarte dificil".

În încercarea de a-și apăra "operațiunea militară specială" din Ucraina, președintele rus continuă spunând că trupele au lucrat pentru a "asigura securitatea" pe "teritoriile istorice" ale țării.

Putin și-a început discursul spunând că va "vorbi într-o perioadă complicată și de frontieră pentru țara noastră, în timpul unor schimbări drastice în lumea noastră".

El spune că "evenimentele istorice vor determina viitorul țării noastre... fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă".

Update 10:30. Rușii au bombardat puternic regiunea Donețk în această dimineață.

În urma bombardamentelor, trei persoane și-au pierdut viața iar cinci persoane au fost rănite.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii.

Update 10:15. Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3 CNN, a explicat, înaintea discursului pe care Vladimir Putin urmează să îl susțină, că Rusia pregătește în bazinul Mării Negre un atac cu rachete de pe submarine.

"În principiu, să ne aşteptăm la tot ce este mai rău. Vladimir Putin plănuieşte nu doar o ruptură totală diplomatică şi politică în raport cu tot ce înseamnă Occidentul şi lumea civilizată, dar se pregăteşte să anunţe că este cea mai mare ameninţare a lumii.

De la ameninţare militară clasică, până la ameninţare nucleară. O informaţie de ultimă oră arată de la Moscova că toate submarinele flotei ruse au fost puse în stare de alertă.

Avem şi informaţia că în bazinul Mării Negre se pregăteşte un atac devastator cu rachete de pe submarinele flotei ruse la Marea Neagră. Vom vedea, probabil, un discurs asemănător cu cel al lui Iosif Vissarionovici Stalin în cele mai crunte momente ale manifestării bolşevismului de tip sovietic”, a explicat Radu Tudor la Antena 3 CNN. 

Update 09:30. Vladimir Putin va susține, în mai puțin de două ore, cel mai important discurs de la atacul pe care l-a dezlanțuit asupra Ucrainei, în urmă cu aproape un an. 

Președintele Rusiei se va adresa națiunii în Palatul Congreselor, din apropierea Pieței Roșii, și va fi difuzat pe toate posturile publice de televiziune din țară. Unele au pus deja counter pe ecran până la momentul în care îl vor asculta pe liderul rus.  

Putin i-a invitat la eveniment pe participanții la operațiunea militară din Ucraina. Discursul vine la fix un an de la momentul în care Kremlinul a recunoscut oficial independența așa-ziselor republici populare Doneţk şi Luhansk. Acestea au reprezentat pretextul lui Putin pentru declanșarea invaziei în Ucraina.  

Potrivit analiștilor militari, rușii au acum pe câmpul de luptă aproximativ 300.000 de soldați, cu 100.000 mai mulți decât in februarie 2022. Iar mâine, pe stadionul Luj-niki din Moscova, este programat un miting-concert cu posibila participare a lui Vladimir Putin. Evenimentul va fi un fel de "continuare" a mesajului șefului Kremilnului către Adunarea Federală. 

Update 08:30. Mihailo Podoliak a declarat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, că Rusia ar putea să plătească asasinate politice în ţara noastră, dacă va fi lăsată să câștige influență.  

”Trebuie să fie tăiată cât mai drastic posibil finanțarea partidelor pro-ruse din Moldova. Nu doar să vorbim despre asta, ci să acționăm cu adevărat. Pentru că este o amenințare extremă pentru regiune. Apropo, nu doar pentru Moldova, ci și pentru România. Rusia vrea să destabilizeze partea de sud a Europei”, a declarat Podoliak. 

”Este foarte important pentru Rusia să aibă un control dominant sau total asupra mai multor țări. Printre acestea se numără Moldova și România, una dintre zonele prioritare. Dacă vorbim despre sudul continentului european și Bulgaria. Uite, Rusia va acționa în felul următor. Dacă va câştiga - să zicem - dacă va câştiga sau dacă nu va pierde războiul din Ucraina așa cum a fost în 2014, când a fost stabilită o nouă linie de demarcaţie, Rusia va obţine următoarele: va dovedi că dreptul internațional nu este pentru ea. Acesta este primul lucru. Al doilea: Rusia nu va fi trasă la răspundere pentru crime de război în masă. Adică fără instanțe, fără nimic. Rusia nu va plăti despăgubiri. Sancțiunile se vor diminua treptat, iar Europa va începe să se teamă de Rusia, pentru că Rusia va spune în mod activ: "Uite, am câștigat războiul. Voi tăceţi", a mai explicat el.  

”Următoarea etapă. Rusia își va crește puternic finanțarea, pentru că, în principiu, a renunțat la măști, nu va avea nimic de ascuns. Rusia va crește finanțarea partidelor radicale, care vor trebui să organizeze proteste, care vor trebui să sperie cât mai tare oamenii, inclusiv în România, care vor trebui să intre în Parlament, care vor trebui să formeze un guvern care să fie apropiat de valorile Federației Ruse. Dacă refuzați, dacă există, de exemplu, alte tipuri de partide, Rusia va asasina lideri politici, Rusia va finanța asasinate politice! 

Rusia va finanța, în primul rând, criminalizarea relațiilor economice și vor exista bande rusești peste tot. Rusia va corupe elitele politice. Rusia va crește dramatic presiunea informațională și propagandistică. În principiu, Rusia se va comporta agresiv, pentru că, încă o dată, o țară care ucide în masă civili în direct la televizor și apoi nu plătește niciun preț pentru asta, nu mai răspunde în faţa nimănui în relaţiile internaţionale. Sunteți gata să intrați în război, sunteţi gata să intrați în război cu o astfel de mașinărie? Iar Rusia după acest război, dacă nu pierde și are timp, își modernizează tacticile și strategiile de luptă în funcție de ceea ce a întâlnit în Ucraina. Sunteți pregătiți să luptați împotriva lor? Iar Rusia nu vă va întreba dacă vreți sau nu. Rusia va veni pur și simplu și va spune: "Uite, Doamne ferește să spui ceva ce în opinia noastră e antirusesc!" 

Acest lucru este evident pentru mine. Iar Rusia nu ascunde acest lucru astăzi, ci vorbește despre el peste tot. Și de aceea noi, Ucraina, spunem tuturor, inclusiv României: "Uite, noi luptăm, luptăm de un an și suntem gata să luptăm atât timp cât va fi nevoie, pentru că nu este o chestiune de teritoriu, repet, este o chestiune de a putea trăi liber în Europa fără teama că mâine un grup politic pro-rus va organiza o lovitură de stat în țara mea și va începe să ucidă oameni pe stradă", a mai spus Mihailo Podoliak. 

China vrea să coopereze cu Ungaria pentru o soluţie la războiul dintre Rusia şi Ucraina

Administraţia Chinei intenţionează să colaboreze cu Ungaria şi cu alte ţări pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară, la Budapesta, Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez.

"Noi vrem ca părţile să revină la masa negocierilor", a declarat Wang Yi, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Budapesta cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Vrem să colaborăm cu Ungaria şi cu alte ţări iubitoare de pace pentru a pune capăt actualului război" din Ucraina, a subliniat Wang Yi.

Peter Szijjarto a salutat poziţia Beijingului "în sensul instaurării păcii cât mai curând posibil". Administraţia Xi Jinping urmează să prezinte un plan de pace pentru Ucraina, cu ocazia împlinirii unui an de la începerea invaziei militare ruse. După vizita în Ungaria, Wang Yi se va deplasa la Moscova.

Însă, duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că Washingtonul are informaţii potrivit cărora China ar examina "posibilitatea de a furniza armament letal" Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că, în acest caz, ar apărea "o problemă gravă" în relaţiile dintre Beijing şi Washington. "Suntem preocupaţi de intenţia Chinei de a furniza Rusiei asistenţă militară letală. Urmărim atent situaţia", a reiterat Blinken luni, în cursul unei vizite în Turcia.

Beijingul a avertizat însă că nu va tolera "presiunile" Statelor Unite referitoare la relaţiile Chinei cu Rusia. "Statele Unite, nu China, generează preocupări prin furnizarea de armament", a afirmat luni Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de site-ul Tagesschau.de. "Noi nu acceptăm ca Statele Unite să arate cu degetul asupra relaţiilor China-Rusia, cu atât mai puţin acţiunile de coerciţie sau presiunile", a atras atenţia Wang Wenbin.

Război în Ucraina, 20 februarie | Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut

Război în Ucraina, 19 februarie | Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei 

Război în Ucraina, 18 februarie | Preşedinta Comisiei Europene: "Ucraina are nevoie disperată de muniţie standardizată"

Război în Ucraina, 17 februarie | Pentagon: Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania

Război în Ucraina, 16 februarie | Zelenski exclude să dea teritorii în schimbul păcii: ”Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close