Antena 3 CNN Externe Trupele ruse au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl: ”Au terminat ce aveau de făcut!”

Trupele ruse au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl: ”Au terminat ce aveau de făcut!”

Forțele ruse au părăsit orașul ucrainean Slavutych, unde locuiesc muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce și-au încheiat sarcina de a o inspecta, a declarat primarul luni dimineața.

Trupele ruse au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl: ”Au terminat ce aveau de făcut!”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    28 Mar 2022   •   08:53

Primarul Iuri Fomichev a declarat luni, într-o postare video online, că trupele au finalizat munca "pe care și-au propus să o facă" și au părăsit orașul Slavutych, scrie Mediafax

„Au finalizat munca pe care și-au propus să o facă”, a declarat Iuri Fomichev, primarul orașului. "Au cercetat orașul, astăzi au terminat ce aveau de făcut și au părăsit orașul. Nu mai este niciunul în oraș acum", scrie usnews, care citează Reuters. 

Sâmbătă, guvernatorul regional de la Kiev a declarat că forțele ruse au preluat controlul orașului chiar în afara zonei de excludere din jurul Cernobîlului, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume din 1986, unde personalul ucrainean încă gestionează centrala. Aceștia îl reținuseră pentru scurt timp și pe primar.

Dar ocupația lor s-a lovit de protestele a sute de ucraineni din localitate, care au ieșit în stradă purtând steaguri, iar oficialul a fost eliberat ulterior.

Invazia Ucrainei de către Rusia, pe care o numește „operație militară specială”, a devastat mai multe orașe ucrainene, a provocat o criză umanitară majoră și a strămutat aproximativ 10 milioane de oameni, aproape un sfert din populație.

Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut de neutralitate ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar un astfel de pact ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică.

Zelenski a spus că invazia Rusiei a provocat distrugerea orașelor rusofone din Ucraina și a spus că pagubele sunt mai grave decât războaiele rusești din Cecenia.

„Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să acceptăm asta. Acesta este cel mai important punct", a spus Zelenski într-un interviu acordat unui jurnalist rus, potrivit Reuters. Acest interviu a fost ulterior interzis de oficialii ruși.

Zelenski a precizat că Ucraina refuză să ia în considerare anumite solicitări ale Rusiei precum demilitarizarea țării.

O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va începe astăzi. Reprezentanții celor două țări au decis să se întâlnească în Turcia.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia Slavutych
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close