Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Agenţia EFE: Naufragiile de la Lampedusa ilustrează carenţele UE în privinţa reglementării imigraţiei ilegale

Agenţia EFE: Naufragiile de la Lampedusa ilustrează carenţele UE în privinţa reglementării imigraţiei ilegale

Agenţia EFE: Naufragiile de la Lampedusa ilustrează carenţele UE în privinţa reglementării imigraţiei ilegale
de M.T.    |    17 Oct 2013   •   18:01

Naufragiile de la Lampedusa, care au dus la moartea a peste 400 de persoane, dovedesc carenţele Uniunii Europene în privinţa reglementării imigraţiei ilegale, notează agenţia EFE într-un comentariu citat de Agerpres.

Analişti, eurodeputaţi şi alte surse europene au declarat pentru sursa citată că tragediile de genul celor din Lampedusa nu pot fi evitate din cauza lipsei unei politici comune europene pentru imigraţia ilegală şi a faptului că prin controlul frontierelor maritime cu ajutorul Frontex problema se soluţionează doar parţial.

Un semnal de alarmă în această privinţă a fost tras chiar din Italia, ţara care în care s-au petrecut evenimentele petrecute mai sus.

Cecile Kyenge, ministrul Integrării Europene din Italia, a declarat, joi, în Parlamentul European, că „a sosit momentul schimbării legilor privind imigraţia în UE”.

Creşeterea valului de imigranţi ca urmare a exodului provocat de Primăvara arabă confirmă necesitatea reglemetării acestui aspect, însă luarea unor decizii a fost amânată pentru anul viitor. O decizie pe care unii nu o consideră neapărat o surpriză.

„Ţările nu vor o legislaţie privind o politică a imigraţie la nivel european pentru că nu vor să cedeze din suveranitatea lor înr-o chestiune precum condiţiile în care se aprobă intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor. Tema era sensibilă şi în urmă cu un deceniu, dar a devenit şi mai complicată cu criza economică şi cu alegerile europene bătând la uşă”, a explicat Yves Pascouau, analist la European Policy Center (EPC).

Până acum, Uniunea Europeană a reglementat doar imigraţia legală, dar nu şi globalizarea imigraţiei şi circulaţia persoanelor în lume.

„În pofida crizei, suntem continentul cel mai bogat, care atrage populaţiile afectate de sărăcie şi ale căror ţări sunt în conflict. Trebuie să dăm un răspuns; este suficient să aruncăm o privire asupra cifrelor: în 2012 au fost 72.000 de tentative clandestine de trecere a frontierei”, a arătat eurodeputata socialistă Maria Muniz.

În acelaşi timp, europarlamentarul independent Francisco Sosa Wagner a acuzat faptul că există legislaţii care „atentează la vieţile oamenilor şi pedepsesc, precum în Italia, faptul că un grup de pescari ajută la salvarea naufragiaţilor”.

În opinia lui Wagner, cel mai important aspect al imigraţiei ilegale în Europa este acela că există guverne africane care nu pot asigura hrana populaţiilor lor: „După naufragiile din Lampedusa, toate atacurile vizează instituţiile europene, când, de fapt, ar trebui să se caute originea problemei: statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile şi mafiile organizate care se joacă cu vieţile oamenilor din nordul Africii”.

Până la reglementarea legislaţiei în privinţa imigraţiei ilegale, Parlamentul European va cere, săptămâna viitoare, ca bugetul Frontex pentru 2014 să fie majorat cu 2,5 milioane de euro faţă de cele 8,3 milioane de euro propuse de Comisia Europeană.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close