Anunţul OFICIAL făcut de ministrul de externe cu privire la Republica Moldova. Ce se întâmplă cu ţara vecină

de O.P.    |    23 Mar 2014   •   11:54
Anunţul OFICIAL făcut de ministrul de externe cu privire la Republica Moldova. Ce se întâmplă cu ţara vecină
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică, răspunzând unei întrebări privind unirea cu Republica Moldova, că, momentan, singura soluţie fezabilă este integrarea ţării vecine în UE, dar că cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc.

Întrebat într-o emisiune TV dacă, după alegerile din Republica Moldova, de la sfârşitul anului, România i-ar putea întreba pe moldoveni, dacă vor sau nu să se unească, Titus Corlăţean a declarat că această teză lansată de preşedintele Băsescu a avut anumite ecouri în plan internaţional şi a dat "oxigen tovarăşului Voronin şi Partidului Comuniştilor din R. Moldova".

"Realist vorbind, singura soluţie fezabilă într-o anumită perspectivă este calea integrării europene pentru Republica Moldova", a spus şeful diplomaţiei.

Pe de altă parte, Corlăţean a subliniat faptul că "cetăţenii R. Moldova în mod suveran pot decide ceea ce doresc să decidă". El a ţinut însă să precizeze că în Crimeea, în prezenţa trupelor ruse, "n-a fost o decizie nici suverană şi nici constituţională potrivit Constituţiei ucrainene şi nici potrivit Dreptului internaţional".

Întrebat cum apreciază propunerea lui Traian Băsescu de unire a României cu Republica Moldova, Corlăţean a spus că a fost "neinspirată".

"Suntem cu toţii români, aproape cu toţii români şi fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi în armata regală, undeva în Basarabia după 28 iunie, când datorită ultimatumului sovietic au trebuit să se retragă şi i-am lăsat pe ceilalţi români în partea cealaltă. Fiecare avem istoria noastră în familie şi simţim. Şi fiecare îşi doreşte să trăim împreună într-o Europă unită. Ceea ce realist astăzi este posibil e să susţinem cât se poate ca R. Moldova să devină membră a UE cât mai rapid posibil", a explicat ministrul de Externe.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei a precizat că situaţia din Ucraina a dus la "realocarea" interesului SUA pentru această zonă.

"În această fotografie complexă există paradoxal mai multe elemente pozitive. În primul rând o realocare a interesului american, politic, strategic, faţă de această zonă", a spus Corlăţean. În al doilea rând, evenimentele din Ucraina au dus la accelerarea proceselor europene pentru R. Moldova şi Georgia, a mai spus oficialul român.

 

Parteneri
x close