Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Avertismentul dur al Italiei: Uniunea Europeană nu funcționează

Avertismentul dur al Italiei: Uniunea Europeană nu funcționează

Avertismentul dur al Italiei: Uniunea Europeană nu funcționează
17 Sep 2016   •   22:20

Italia nu este dispusă să se comporte ca şi când Uniunea Europeană ar funcţiona, a afirmat sâmbătă şeful guvernului de la Roma, Matteo Renzi, după summitul informal european de la Bratislava, la care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de rezultate obţinute, transmite AFP.

'Nu cred că ar fi corect ca Italia să se prefacă că nu există nicio problemă atunci când lucrurile nu se ameliorează', a declarat Renzi, într-o conferinţă de presă la Florenţa, la câteva ore după ce şi-a exprimat insatisfacţia faţă de puţinele rezultate obţinute, în opinia sa, la summitul informal de la Bratislava al UE în format de 27 de state (minus Marea Britanie).

În capitala Slovaciei, ca şi la precedentele reuniuni europene, 'ne-am spus mai mult sau mai puţin aceleaşi lucruri', a comentat Renzi, care susţine urgenţa progreselor în dosarele referitoare la imigraţie şi la creşterea economică.

Potrivit premierului italian, ţara sa este lăsată să facă faţă singură crizei migraţiei, iar soluţiile propuse de Roma nu sunt luate în calcul suficient.

'Se va înţelege oare că, oricât de corect este să-i salvezi pe toţi pe mare, nu e cu putinţă să-i primeşti pe toţi doar în Puglia sau în Sicilia', a arătat el.

De aceea, fie 'acceptăm teza italiană şi mergem în Africa, încheiem acorduri de cooperare internaţională (...) şi blocăm plecările, creând şanse de dezvoltare, fie spunem clar că ne pierdem vremea', a subliniat Renzi.

La Bratislava, 'ei au adus un document (de lucru) în care nici măcar nu se vorbea de Africa', şi-a arătat Renzi regretul.

În ce priveşte creşterea economică, el şi-a reafirmat criticile împotriva politicii de austeritate, 'o reţetă falsă' aleasă de Uniunea Europeană în ultimii cinci ani, în timp ce SUA au făcut alegerea 'corectă' de a investi.

Italia respectă regulile Pactului de stabilitate privind disciplina bugetară, pe care Renzi l-a descris vineri ca 'fără viitor', dar are şi dreptul de a spune că acestea 'nu funcţionează şi să lucreze pentru a le schimba', a adăugat premierul.

Vineri, Matteo Renzi a refuzat să ia parte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, declarând că 'nu împărtăşeşte concluziile summitului în aceeaşi manieră ca şi aceştia'.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Matteo Renzi avertisment
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close