Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Prima ţară din Europa care ridică interdicţiile de circulaţie şi permite călătoriile în străinătate

Prima ţară din Europa care ridică interdicţiile de circulaţie şi permite călătoriile în străinătate

Republica Cehă a relaxat joi restricțiile menite să încetinească răspândirea noului coronavirus, după ce a înregistrat o scădere a noilor cazuri de infectare. Cehia a ridicat inclusiv interdicţia călătoriilor în străinătate, deschide magazinele şi extinde numărul de persoane care se pot strânge simultan, în grupuri, în public.

Prima ţară din Europa care ridică interdicţiile de circulaţie şi permite călătoriile în străinătate
Sursa foto: Hepta
24 Apr 2020   •   14:52

Cehia a ridicat interdicția care le permitea cetățenilor să iasă din case doar pentru deplasări esențiale, precum și cea care le interzicea să călătorească în afara țării. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Adam Vojtech, după o ședintă de guvern.

Începând de vineri, locuitorii au voie să se întâlnească în public, în grupuri de până la 10 persoane. Universitățile urmează să se redeschidă luni, 27 aprilie. 

„Este posibil să se călătorească în străinătate, chiar şi pentru o vacanţă. Dar la întoarcere, cetăţenii în cauză trebuie să fie negativi la COVID- 19 în urma efectuării unui test sau să intre în carantină timp de două săptămâni”, a declarat ministru Sănătății.

Şi magazinele se vor deschide mai repede.

Începând de luni, se vor deschide magazinele cu suprafață de până la 2.500 de metri pătrați, sălile de sport și librării. Centrele comerciale urmează să se deschidă din 11 mai, iar restaurantele, hotelurile și teatrele din 25 mai.

Decizia de relaxare a restricțiilor vine după ce analize ale experților din domeniul sănătății au arătat că orice bolnav nou poate infecta doar 0,7 oameni sănătoși, iar orice cifră sub 1 indică declinul epidemiei.

În ultima săptămână, numărul mediu al cazurilor zilnice a fost de 119. Cehia are în prezent sub 5.000 de bolnavi de coronavirus. 

"Am reușit să gestionăm excepțional pandemia pe teritoriul Cehiei", a declarat Vojtech, într-o conferință de presă televizată.

×
Subiecte în articol: calatorii Cehia restricţii
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close