Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Cel mai sărac stat din UE lansează un apel la „solidaritate europeană”

Cel mai sărac stat din UE lansează un apel la „solidaritate europeană”

Cel mai sărac stat din UE lansează un apel la „solidaritate europeană”
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Sep 2013   •   09:51

Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană (UE), care se confruntă cu un aflux de refugiaţi, a lansat un apel "la solidaritatea europeană". Autorităţile bulgare solicită altor state UE să primească o parte din refugiaţi, informează AFP.

"Nivelul critic pentru Bulgaria va fi atins în curând (...). Vom trimite Comisiei Europene (CE) o cerere de ajutor imediat (...). În plus, vom căuta posibilităţi pentru ca o parte din refugiaţi să fie direcţionată spre alte state UE", a declarat luni ministrul bulgar de Interne Ţvetlin Iovcev.

Migranţii clandestini provin din Irak sau Siria, trecând frontiera Bulgariei cu Turcia sau cu Grecia.

"În prezent, 4.010 persoane, inclusiv 1.465 de sirieni, sunt în procedură de solicitare de azil. Încă 1.000 de persoane, dintre care 250 de sirieni, nu au iniţiat această procedură", a precizat Iovcev la finalul unei reuniuni privind coordonarea instituţiilor bulgare însărcinate cu criza refugiaţilor.

"Dincolo de limita de 5.000 (de solicitanţi de azil), Bulgaria nu are capacităţi financiare şi tehnice pentru a-i primi pe refugiaţi", a subliniat ministrul. El a adăugat că ţara sa, "a cărei populaţie reprezintă 1,5% din cea a Uniunii, produce doar 0,3% din PIB-ul UE".

În Bulgaria există trei centre de emigrare cu o capacitate totală de 1.100 de paturi. Toate aceste instituţii sunt pline.

În plus, autorităţile au umplut două centre de retenţie, destinate persoanelor care urmează să fie expulzate, cu o capacitate totală de 700 de paturi.

Cei care stau în aceste centre protestează în mod regulat, afirmând că sunt privaţi de libertate şi că într-o cameră locuiesc până la 40 de persoane.


 

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close