Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Europeană a deblocat plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi

Comisia Europeană a deblocat plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi

Comisia Europeană a deblocat plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    24 Iun 2013   •   23:28
Comisia Europeană (CE) a deblocat, luni, plăţile pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi, axele prioritare 1 şi 2, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut, informează Agerpres.
 
Comisia consideră că aceste "condiţii pentru ridicarea procedurii de presuspendare pentru companiile de drumuri şi căi ferate din priorităţile 1 şi 2 sunt îndeplinite şi solicitările de plăţi în legătură cu acestea pot fi din nou procesate", se precizează în notificarea serviciilor executivului comunitar către autorităţile române.

Practic, începând de luni, autorităţile române pot trimite cereri de rambursare pentru toate axele prioritare ale POS Transport. 
 
"Este o dovadă a muncii depuse de autorităţile române pentru a dezvolta capacitate administrativă şi a ameliora managementul fondurilor structurale. Aceste investiţii sunt esenţiale pentru economia României şi dezvoltarea ei. Am văzut un progres real în ultimele luni. Acum trebuie să vedem aceeaşi hotărâre în ceea ce priveşte POS Creştea Competitivităţii Economice şi în absorbţia de fonduri UE în perioada actuală de programare", a declarat pentru Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn. 
 
Ea a reamintit că aceasta este o decizie tehnică, după ce comisarul Hahn a anunţat la 14 iunie, cu prilejul întrevederii cu premierul Victor Ponta de la Bucureşti, că speră să anunţe foarte curând deblocarea plăţilor pe POS Transporturi. 
 
"Am avut o foarte bună discuţie cu acest prilej cu miniştrii implicaţi despre importanţa ameliorării capacităţii administrative pentru buna cheltuire a fondurilor UE şi a asigurării faptului că planificarea pentru următoarea perioadă de programare este realizată cu concentrare şi strategie, pentru ca fondurile să fie direcţionate spre zonele unde pot fi utilizate cu cel mai mare folos pentru oamenii din România", a adăugat Shirin Wheeler. 
 
Axele 1 şi 2 din POS T au fost presuspendate în octombrie anul trecut de către CE, în acelaşi timp cu POS CCE în întregime şi cinci axe din şase din Programul Operaţional Regional (POR) "ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control".

Între timp, POR a fost deblocat aproape în totalitate, iar POS CCE se află în continuare în presuspendare, premierul Victor Ponta numind recent acest program "repetent". Conform unor surse europene, CE ar urma să facă în această săptămână un anunţ privind POS CCE.
 
 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close