Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Corina Creţu, de Ziua Europei: Iniţiativa de acum 65 de ani a lui Robert Schuman, un răspuns pragmatic la ororile războiului

Corina Creţu, de Ziua Europei: Iniţiativa de acum 65 de ani a lui Robert Schuman, un răspuns pragmatic la ororile războiului

Corina Creţu, de Ziua Europei: Iniţiativa de acum 65 de ani a lui Robert Schuman, un răspuns pragmatic la ororile războiului
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Mai 2015   •   13:53

Comisarul european Corina Creţu a adresat vineri un mesaj de Ziua Europei în care arată că iniţiativa ministrului francez de externe Robert Schuman, care făcea apel la naţiunile Europei să se alăture unui amplu proces de integrare, a reprezentat "un răspuns pragmatic, poate cel mai inteligent din istorie", la ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

"500 milioane de europeni sărbătoresc astăzi Ziua Europei. Dorim să marcăm astfel aniversarea discursului istoric rostit de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, prin care acesta făcea apel la naţiunile Europei să se alăture unui proces de integrare fără precedent. Anul acesta este cu atât mai special cu cât sărbătorim şi 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iniţiativa lui Robert Schuman venind ca un răspuns pragmatic, poate cel mai inteligent din istorie, la ororile acestui război", se arată în mesajul comisarului european, citat de Agerpres.

Creţu mai adaugă că, "la 65 de ani de la declarația lui Robert Schuman, Uniunea Europeană încă se bucură de cea mai îndelungată perioadă de pace şi progres pe care a cunoscut-o Europa de secole și continuă să fie un spaţiu al democraţiei, al libertăţii şi al prosperităţii".

Comisarul european atrage însă atenţia că în "istoria umanității, realizări precum pacea, democraţia şi prosperitatea nu trebuie niciodată luate ca de la sine înțelese".

"Aşș dori ca acest 9 mai să fie un prilej de reflecţie pentru noi toţi: să ne imaginăm, preț de o clipă, unde am fi astăzi dacă nu ar fi existat integrarea europeană, fondurile structurale, piaţa unică, cooperarea transfrontalieră sau programul Erasmus. Şi, dacă ne vom da seama că o ducem simţitor mai bine decât o duceau bunicii noştri în anii '50, să îndreptăm un gând de mulţumire lui Robert Schuman şi arhitecţilor Uniunii Europene", mai afirmă Corina Creţu.

 

×
Subiecte în articol: Corina Cretu al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close