Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Scandal în Parlamentul European pe tema justiției din România

Scandal în Parlamentul European pe tema justiției din România

Scandal în Parlamentul European pe tema justiției din România
02 Feb 2017   •   10:49

Parlamentul European organizează joi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justiţiei şi a statului de drept în România.

Dezbaterea are loc în cadrul minisesiunii plenare a Parlamentului European din 1-2 februarie, de la Bruxelles. 

Anterior în cursul zilei de miercuri, grupul europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) a solicitat o dezbatere în plenul PE pe tema situaţiei din România, la cererea delegaţiei României din PPE care s-a pronunţat împotriva conţinutului şi a modalităţii prin care au fost trimise în legislativul de la Bucureşti cele două ordonanţe care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. 

”Comisia Europeană, indiferent de cine a fost la guvernare, întotdeauna a fost critică. Mereu am criticat. Acesta este rolul Comisiei Europene, rolul regăsit în mandatul MCV. România se află pe ultima sută de metri a acestui lung maraton, ajungând în situația în care putem spune că este ireversibil, că România nu mai riscă să se întoarcă la trecut, suntem aproape de această situație. Ordonanța de Urgență pare să indice opusul. Trebuie să discutăm această situație” a spus în plen Frans Timmermans, Comisarul European pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

”Comisia a tăcut atunci când a luat la cunoștință de protocoale secrete între SRI și DNA. România merită să se întoarcă la democrație, la Constituție. În aceste momente dramatice țara nu ar accepta ca strada să răstoarne un guvern” a afirmat europarlamentarul Victor Boștinaru.

„Această dezbatere avea nevoie și de un infractor. Eu sunt infractorul aici. Am fost anchetat în timp ce eram senator și ministru, doi  ani. La fiecare vizită la procuratură, era anuțată presa, ceva firesc. Se încerca distrugerea mea publică. După doi ani procurorul mi-a zis, nu am găsit nici un prejudiciu, dar vă trimit în judecată. Am fost achitat după alți doi ani de zile. De o vreme votul popular e modificat, furat, aruncat la coș prin alte metode decât cele democratice. Lăsați România să-și găsească calea singură, are toate instituțiile. Este justiție în România, acest diferent va fi tranșat în justiție”, a declarat și Mircea Diaconu în Parlamentul European.

„Acest Guvern este numit guvern de hoți, mafia instalată la Guvern, guvern de bandiți. Au acționat noaptea, pe neașteptate fără să anunțe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi ca să se scape pe ei. În primul rând pe liderul social-democraților Liviu Dragnea. Să modifici abuzul în serviciu care există în toate țările din lumea asta, în urma căruia scapă foarte mulți politicieni, foarte mulți din administrației. Nu modifici Codul Penal noaptea, la miez de noapte, decât dacă ești hoț. Aseară au fost, pe stradă în București, circa 200.000 de oameni și alți 200.000 de oameni au fost în restul țării. Comisia Europeană trebuie să ceară acestui Guvern să abroge ordonanța de urgență până pe 9 februarie. Dacă vreți să mergeți în misiune, mergeți mâine, și stați alături de popor nu alături de hoți. Hoții trebuie anchetați că de-asta am intrat în UE cu lupta anticorupție”, a declarat  Monica Macovei, la dezbaterea privind situația României din parlamentul European.

 

×
Subiecte în articol: România justitie dezbatere
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close