Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Elveția și UE sunt departe de a depăși polemica privind imigrația, afirmă președinta elvețiană

Elveția și UE sunt departe de a depăși polemica privind imigrația, afirmă președinta elvețiană

Elveția și UE sunt departe de a depăși polemica privind imigrația, afirmă președinta elvețiană
02 Feb 2015   •   23:18

 Elveția și Uniunea Europeană sunt încă departe de soluționarea controversei privitoare la libera circulație pentru cetățenii europeni, a declarat luni, la Bruxelles, președinta Confederației Helvetice, Simonetta Sommaruga, la un an după ce țara sa a votat să limiteze imigrația, transmite AGERPRES.

Rezultatul referendumului organizat în 9 februarie 2014 a dus la apariția unei polemici între Elveția și Uniunea Europeană, întrucât el înseamnă că Berna trebuie să introducă cote pentru toți migranții, inclusiv a celor care provin din țările membre UE, în pofida acordurilor pe care Elveția le are cu blocul comunitar în acest domeniu.

Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar a subscris la regulile fundamentale ale UE privind ''cele trei libertăți'': libera circulație a persoanelor, libera circulație a bunurilor și serviciilor și libera circulație a capitalurilor. Schimbarea unuia dintre aceste acorduri le-ar periclita pe toate celelalte, susține Bruxellesul.

''Am stabilit că pozițiile noastre în această chestiune sunt îndepărtate și că spațiul de manevră este foarte mic pentru ambele părți'', a spus Sommaruga, după discuția avută cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

''A fost o conversație foarte dificilă. Pozițiile noastre nu sunt convergente în prezent'', a afirmat Juncker, care a precizat că discuțiile cu partea elvețiană trebuie să continue.

La 9 februarie anul trecut, elvețienii au decis prin referendum să limiteze accesul pe piața muncii din țara lor pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană, decizie ce i-a nemulțumit profund pe oficialii comunitari, dar care a încurajat partidele eurosceptice din Europa.


×
Subiecte în articol: Elvetia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close