Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Grupul de la Visegrad: Libera circulaţie a persoanelor este unul din pilonii integrării UE

Grupul de la Visegrad: Libera circulaţie a persoanelor este unul din pilonii integrării UE

Grupul de la Visegrad: Libera circulaţie a persoanelor este unul din pilonii integrării UE
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    29 Noi 2013   •   18:30

Patru miniştri de externe din Europa Centrală au făcut apel, vineri, la Marea Britanie să evite o „aplicare selectivă” a libertăţilor fundamentale ale Uniunii Europene, informează Reuters şi MTI, citate de Agerpres.

Declaraţia comună vine în contextul în care premierul britanic David Cameron a susţinut o înăsprire a regulilor ce le permit imigranţilor europeni să beneficieze de ajutoarele sociale în ţara sa.

„Libera circulaţie a persoanelor este unul din pilonii integrării UE şi unul indispensabil pentru o piaţă unică realmente integrată”, au precizat miniştrii de externe din Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, cele patru state central-europene din Grupul de la Visegrad (V4).

În comunicat se mai arată că imigranţii din Europa Centrală şi de Est, estimaţi de David Cameron la circa 1 milion, au avut o uriaşă contribuţie la economia britanică.

„Sunt mai tineri, mai activi economic decât media forţei de muncă britanice şi de asemenea contribuie la venitul naţional britanic la un nivel mult mai ridicat decât al ajutoarelor sociale pe care le primesc”, susţin cei patru miniştri.

De asemenea, declaraţia comună susţine că orice abuzuri împotriva sistemului de alocaţii sociale trebuie reglementate în cadrul legal existent al UE.

„Ţările din V4 speră ca toate măsurile luate în acest context de Marea Britanie sau de orice alt stat membru să fie compatibile cu cerinţele legislative ale Uniunii Europene”, au arătat semnatarii documentului, făcut public vineri, la Budapesta.

Premierul britanic a afirmat, miercuri, că intenţionează să înăsprească legislaţia pentru accesarea sistemului britanic de protecţie socială de către imigranţii din Uniunea Europeană şi să renegocieze modul în care sunt aplicate regulile de liberă circulaţie în spaţiul comunitar.

David Cameron susţine că împărtăşeşte îngrijorarea multora dintre britanici cu privire la un posibil aflux de imigranţi români şi bulgari atunci când vor fi ridicate restricţiile impuse acestor două ţări, la începutul anului viitor.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie David Cameron
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close