Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Lupta împotriva risipei alimentare. Ce le cere PE supermarketurilor să facă: ''Vedem că oamenii mor de foame"

Lupta împotriva risipei alimentare. Ce le cere PE supermarketurilor să facă: ''Vedem că oamenii mor de foame"

Lupta împotriva risipei alimentare. Ce le cere PE supermarketurilor să facă: ''Vedem că oamenii mor de foame"
Sursa foto: Foto: stuff.co.nz
09 Iul 2015   •   15:40

Parlamentul European le-a cerut joi statelor Uniunii Europene să acționeze pentru ca supermarketurile și hipermarketurile să distribuie alimentele nevândute asociațiilor caritabile, în loc de a le distruge, transmite AGERPRES.

Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg cu privire la economia circulară, eurodeputații au aprobat un amendament prin care ''invită Comisia Europeană să încurajeze crearea, în statele membre, a unor convenții care să prevadă ca sectorul comerțului alimentar cu amănuntul să distribuie produsele nevândute către asociații caritabile''.

''Este o primă etapă în lupta împotriva risipei alimentare în Europa'', a subliniat Angélique Delahaye, eurodeputata conservatoare franceză care a depus amendamentul.

''Trebuie încă să-i convingem pe recalcitranți. Apoi, următoarea etapă este să convingem Comisia Europeană, pe Jean-Claude Juncker, pe șefii de stat din Uniunea Europeană'', a reacționat Arash Derambarsh, un consilier local francez care luptă împotriva risipei alimentare.

Derambarsh se află la originea legii adoptate în luna mai în Franța care interzice marilor retaileri să arunce sau să facă improprii pentru consum alimentele rămase nevândute. Potrivit noii legi, supermarketurile și hipermarketurile cu suprafețe de peste 400 m2 sunt obligate să încheie acorduri de donație cu asociații caritabile, în caz contrar riscând amenzi de până la 75.000 de euro.

''Vedem că oamenii mor de foame, acum cu criza din Grecia, problemele din Portugalia, Spania, Italia. Nu putem continua astfel'', a pledat consilierul francez, citat de AFP.

×
Subiecte în articol: alimente
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close