Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană O ţară din EUROPA s-ar putea RUPE în două. Rezultatele care ridică multe semne de întrebare asupra rezistenţei UE

O ţară din EUROPA s-ar putea RUPE în două. Rezultatele care ridică multe semne de întrebare asupra rezistenţei UE

O ţară din EUROPA s-ar putea RUPE în două. Rezultatele care ridică multe semne de întrebare asupra rezistenţei UE
de O.P.    |    10 Noi 2014   •   06:46

Peste două milioane de catalani s-au prezentat la urne pentru aşa-numitul "vot simbolic" privind independenţa regiunii lor. Referendumul a fost doar consultativ, deoarece Curtea Constituţională a Spaniei l-a scos în afara legii.  Sondajele de opinie arată că 80 la sută din locuitori doresc un referendum legal pe această temă, iar 50 la sută se pronunţă pentru separarea de Spania.

Secţiile de vot s-au deschis în Catalonia la ora locală 09.00, pentru cei 5,4 milioane de locuitori cu drept de vot. Iar cozile uriaşe s-au format imediat la urne.

La una dintre cozi a fost şi Pep Guardiola, fost jucător şi antrenor al echipei de fotbal FC Barcelona, un partizan al independenţei.

Iniţial, oficialii Cataloniei au plănuit organizarea unui referendum pentru proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania. Guvernul de la Madrid s-a opus apoi vehement, iar Curtea Constituţională a Spaniei a interzis votul. Autorităţile din Catalonia s-au văzut astfel nevoite să organizeze doar un vot consultativ, fără valoare legală, ci doar simbolică. Însă chiar şi aşa, oamenii au votat cu entuziasm.

Cei care se opun ideii de separare a regiunii de Spania au cerut boicotarea referendumului.


×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close