PNL, scrisoare către Consiliul European în urma modificărilor aduse legislației electorale

27 Ian 2020   •   21:15
PNL, scrisoare către Consiliul European în urma modificărilor aduse legislației electorale

PNL a trimis, luni, o scrisoare Consiliului European în care precizează că modificările aduse legii electorală sunt necesare și vin ca urmare a mai multor nemulțumiri din partea societății. PNL solicită Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneția.

„Schimbările preconizate vin ca urmare a unui val de nemulțumiri din partea societății, nemulțumiri generate de condițiile pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scutin, aplicate la scutinele din 2012 și 2016. Cauza este aceea că cetățenii au perceput mpsura ca fiind o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale. Ca urmare, a avut loc o degradare a autoritpții locale subsecventă diminuării legitimității acelor primari aleși fără materializarea încrederii unei majorități a alegătorilor. (...) Având în vedere toate aceste considerente, vă recoandăm să vă aplecați cu reținere și prudență asupra afirmațiilor și solicitărilor PSD și să nu alimentați în vreun fel demersurile motivate strict politic, iar nu juridic ale acestuia”, se arată în scrisoarea transmisă de PNL către Consiliul European.

PNL susține că modificările aduse legii electorale prin asumarea răspunderii Guvernului nu contravin prevederilor Comisiei de la Veneția, așa cum acuză PSD.

„PSD invocă, într-o manieră tedențioasă și prezentând date trunchiate, o încălcare a democrației, întrucât ar fi afectată stabilitatea dreptului electoral. Dar, potrivit definiției unanim acceptate la nivel internațional, lato sensu, democrația se referă chiar la conducerea unei țăro de către poporul acesteia, adică măcar de o majoritate absolutp. Nu se preconizează modificarea sistemului electoral majoritar uninominal, în care este declarat ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi, ci doar introducerea unui al doilea tur între candidații cei mai bine plasați, ceea ce conferă câștigătorului legitimitatea izvorâtă din obținerea unei majorități absolute.

Așadar, modificarea nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia de la Veneția, pentru cp această condiție a majorității ce se intenționează a fi reintrodusă acum reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral. Chiar dacă este unul esențial în asigurarea reprezentativității, el nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral uninominal actual”, se mai arată în scrisoarea trimisă Consiliului European, potrivit senatoarei PNL Alina Gorghiu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close