Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE

Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE

Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    04 Feb 2014   •   16:01

Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a cerut, marţi la Berlin, un sprijin mai consistent al Germaniei în procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, indormează AFP, citată de Agerpres.

„Aşteptăm de la Germania să ne susţină pe calea care duce spre Uniunea Europeană şi în procesul de aderare. Dorim ca Germania să se angajeze mai puternic decât până acum”, a spus Erdogan, într-o conferinţă organizată la Societatea germană pentru politica externă.

„Desigur, Turcia are datoria, în cadrul procesului de aderare, de a-şi continua reformele”, a adăugat premierul turc.

Erdogan a amintit şi de numărul mare al persoanelor de origine turcă ce trăieşte în Germania, aproximativ trei milioane de persoane.

„Odată cu cea de-a doua generaţie, cea de-a treia generaţie, cea de-a patra generaţie, cetăţenii de origine turcă au devenit o componentă importantă a societăţii germane. Este o ocazie de care trebuie să profităm”, a spus liderul de la Ankara.

De asemenea, Erdogan a vorbit despre rolul pe care Turcia l-ar putea avea în prevenirea sau rezolvarea unor conflicte regionale.

„Intrarea Turciei în UE ar aduce o contribuţie considerabilă la pacea regională şi mondială. Relaţiile istorice şi culturale ale Turciei în Africa de Nord, de exemplu, reprezintă o ocazie pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu”, a arătat premierul turc.

Conservatorii CDU-CSU ai cancelarului Angela Merkel sunt reticenţi la ideea ca Turcia să devină membru cu drepturi depline al UE, preferând „un parteneriat privilegiat'” cu Ankara.

Dar partenerii lor în noul guvern, social-democraţii SPD, sunt mai deschişi faţă de statutul de membru cu drepturi depline, rămânând totodată foarte fermi în ce priveşte respectarea criteriilor europene.

×
Subiecte în articol: Germania turcia Berlin
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close