Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Premierul portughez respinge ideea unei "avangarde" a zonei euro

Premierul portughez respinge ideea unei "avangarde" a zonei euro

Premierul portughez respinge ideea unei "avangarde" a zonei euro
20 Iul 2015   •   23:42

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a criticat luni propunerea de a constitui o "avangardă" a zonei euro, lansată duminică de președintele francez, François Hollande, care ar însemna "crearea unor cluburi în interiorul clubului", relatează Agerpres.

François Hollande "nu a fost foarte explicit", dar propunerea lui se reduce la "crearea unor cluburi în interiorul clubului", a acuzat Pedro Passos Coelho, în prezența mai multor șefi de întreprinderi.

Regulile acestei "avangărzi" ar fi "diferite de cele definite la origine", iar statele membre "reacționează, în general, cu o anumită rezervă la acest gen de idei", a adăugat el.

Prim-ministrul portughez a ținut să sublinieze că nu pot fi "șase state care să le spună celorlalte ce vor trebui să pună în aplicare" atunci când vor dori, la rândul lor, să se alăture grupului.

Cu toate acestea, Pedro Passos Coelho a salutat "voința de a merge mai departe în reforma" instituției zonei euro.

Șeful statului francez a lansat duminică ideea unei "avangărzi" a zonei euro, constituită cu țările "care vor decide în acest sens", fără să precizeze conturul.

La rândul său, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că această avangardă va fi constituită din cele șase țări fondatoare ale construcției europene (Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg).

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close