Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Premierul ucrainean: Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a nu mai semna Acordul de Asociere cu UE

Premierul ucrainean: Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a nu mai semna Acordul de Asociere cu UE

Premierul ucrainean: Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a nu mai semna Acordul de Asociere cu UE
de M.T.    |    26 Noi 2013   •   19:55

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda negocierile pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat, marţi, premierul ucrainean, Mykola Azarov, informează AFP, citată de Agerpres.

Azarov a mai precizat că încă nu s-a stabilit nimic cu guvernul de la Moscova în privinţa compensaţiilor pentru această decizie.

De asemenea, premierul ucrainean a afirmat că nu există un acord precis privind revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina.

„Începem negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia privind restabilirea relaţiilor comerciale şi economice normale”, a explicat Azarov.

Şeful guvernului de la Kiev a acuzat Uniunea Europeană că „nu a furnizat niciun ajutor, în afară de declaraţii”.

În acelaşi timp, Mykola Azarov s-a arătat nemulţumit de faptul că Fondul Monetar Internaţional că a înăsprit condiţiile pentru acordarea unui împrumut.

„FMI fie nu înţelege situaţia economică din Ucraina, fie prezintă în mod conştient condiţii inacceptabile. Dacă nu ne-am fi soluţionat diferendul cu Rusia, ne-am fi confruntat cu o catastrofă economică”, a explicat primul ministru al Ucrainei.

Cu toate acestea, Azarov a ţinut să precizeze că „Ucraina nu este un câmp de luptă între Rusia şi UE” şi a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, consultări privind posibilitatea încheierii ulterioare a Acordului de asociere cu UE.

„Dorim să discutăm problemele în trei, cu Rusia şi UE”, a adăugat Mykola Azarov.

Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat la summitul din 28 şi 29 noiembrie de la Vilnius, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unei intense lupte de influenţă între Rusia şi UE.

Moscova a fost acuzată de mai multe ţări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunţe la apropierea de UE, acuzaţii respinse însă de Rusia.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia FMI
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close