Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Principalele subiecte pe agenda Summitului UE. Ce se va întâmpla cu Rusia

Principalele subiecte pe agenda Summitului UE. Ce se va întâmpla cu Rusia

Principalele subiecte pe agenda Summitului UE. Ce se va întâmpla cu Rusia
19 Mar 2015   •   11:41

Liderii europeni care se întâlnesc joi şi vineri la Bruxelles vor discuta la Summitul UE despre energie, economie şi afaceri externe. Printre aceste subiecte importante, pe agenda Summitului UE se afla şi subiectul fierbinte al situaţiei din Ucraina şi Libia.

Uniunea Energetică.
Principala temă a summitului este Uniunea Energetică. Este vorba de iniţiativa lansată de Tusk în perioada în care era prim-ministru al Poloniei. Liderii europeni vor susţine un plan dezvăluit de CE în februarie, care are cinci elemente: eficienţă energetică, pieţe integrate, decarbonizarea economiei, cercetare şi inovaţie, securitate energetică. Tusk spune că ar fi nevoie de o transparenţă a contractelor energetice. Obiectivul este împiedicarea statelor membre de a semna acorduri care contravin normelor UE şi vizează în special gigantul Gazprom, care a semnat câteva acorduri anti-UE cu state membre în ultimii ani.

Situaţia din Ucraina
Liderii UE vor examina tratatul Minsk 2 din februarie pentru a vedea cum a fost păstrat în cazul situaţiei din Ucraina. Nu vor fi aplicate alte sancţiuni împotriva Rusiei în cadrul acestui summit. împotriva Rusiei. În schimb, liderii europeni ar urma să susţină recomandarea franco-germană de condiţionare a ridicării sancţiunilor actuale de implementarea deplină a acordului Minsk 2, inclusiv monitorizarea de către OSCE a graniţei dintre Ucraina şi Rusia.
În timp ce ţări precum Marea Britanie sau statele baltice vor ca Rusia să fie ameninţată cu noi măsuri, recomandarea va asigura o susţinere a politicii europene de către ţările mai prietenoase faţă de Moscova, precum Austria, Ungaria sau Grecia. "Nu văd nicio fractură între cei 28" de membri, a declarat un alt diplomat UE.

Situaţia din Libia
Liderii europeni îşi vor exprima sprijinul faţă de eforturile ONU de a negocia un acord între părţile libiene şi pentru crearea unui guvern de uniune naţională. Instabilitatea politică a agravat problemele legate de terorism şi emigrarea ilegală către Europa.  

×
Subiecte în articol: Ucraina Libia Rusia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close