Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Relaţiile dintre SUA şi UE ar putea avea de suferit din cauza extremiştilor care au câştigat europarlamentarele

Relaţiile dintre SUA şi UE ar putea avea de suferit din cauza extremiştilor care au câştigat europarlamentarele

Relaţiile dintre SUA şi UE ar putea avea de suferit din cauza extremiştilor care au câştigat europarlamentarele
de O.P.    |    30 Mai 2014   •   09:37

Valul eurofob de la alegerile europene riscă să complice relaţiile transatlantice şi să alimenteze sentimentul antiamerican, într-un moment în care Uniunea Europeană şi Statele Unite negociază un ambiţios tratat de liber-schimb, afirmă experţii.

Victoria în Europa - mai ales în Franţa şi Marea Britanie - a unor partide antieuropene, de extremă-dreapta, chiar rasiste şi xenofobe, a fost întâmpinată cu circumspecţie de Washington.

"Suntem dispuşi să colaborăm cu toate organizaţiile politice şi toţi liderii care susţin principiile fundamentale ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept şi sperăm să facem acelaşi lucru cu liderii UE pentru a continua această relaţie transatlantică", a comentat prudent purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Pentru a marca simbolic ataşamentul faţă de legăturile istorice între Statele Unite şi Europa, preşedintele Barack Obama este aşteptat săptămâna viitoare în Normandia, la împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea aliată. El va fi primit la 5 iunie la Elysée de preşedintele François Hollande după un summit al G7 la Bruxelles şi o vizită la Varşovia.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close