Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Schimbări de proporții ale impozitării în Uniunea Europeană, propuse de Comisia Europeană

Schimbări de proporții ale impozitării în Uniunea Europeană, propuse de Comisia Europeană

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunțat modificări importante ale regimului de taxe și impozite în UE.

Schimbări de proporții ale impozitării în Uniunea Europeană, propuse de Comisia Europeană
05 Mar 2020   •   14:08

Prima schimbare anunțată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), conform G4media.ro

Va fi introdus și un prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal. Măsura este de impact pentru țara noastră, care are una dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor, conform sursei citate. Se schimbă mecanismul de taxare și pentru importurile din afara UE, bazat pe componenta de mediu a produselor importate: taxele vor fi mai mari sau mai mici în funcție de emisiile de carbon emise la producerea respectivelor bunuri. Va fi instituită o ”barieră de carbon”, care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde.

Gentiloni a mai anunțat o modificare majoră: UE va impune taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – o lovitură pentru giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) care de obicei plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda și Luxemburg.

×
Subiecte în articol: schimbari
Parteneri
Povestea palatului renovat cu 7 milioane de euro. Locul ar fi blestemat
x close