Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Şefa diplomaţiei europene critică ignorarea atrocităţilor comise în Nigeria, în timp ce atacurile de la Paris au primit toată atenţia

Şefa diplomaţiei europene critică ignorarea atrocităţilor comise în Nigeria, în timp ce atacurile de la Paris au primit toată atenţia

Şefa diplomaţiei europene critică ignorarea atrocităţilor comise în Nigeria, în timp ce atacurile de la Paris au primit toată atenţia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
14 Ian 2015   •   22:38

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat miercuri asupra sporirii puterii grupării islamiste armate Boko Haram în Nigeria, criticând totodată faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa.

"Defilând duminică la Paris (la Marşul solidarităţii n.red.), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape', a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri defăşurate la Parlamentul European. 'Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă (...) Trebuie să fim coerenţi atât la Paris, cât şi în Nigeria', a punctat şefa diplomaţiei europene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Gruparea Boko Haram s-a evidenţiat în luna aprilie 2014, odată cu răpirea a sute de liceene în Nigeria. De atunci, această grupare islamistă radicală şi-a intensificat atacurile în nord-estul acestei ţări, unde doreşte să instaureze un 'califat', iar pe data de 3 ianuarie a anului în curs a comis un masacru cumplit în localitatea Baga. Trupele nigeriene s-au dovedit incapabilă să facă faţă luptelor cu insurgenţii Boko Haram, care au pătruns şi în Camerun, unde se confruntă cu armata acestei ţări, gruparea islamistă ameninţând şi alte două state vecine cu Nigeria, respectiv Ciad şi Niger.

În total, violenţele au provocat 'un milion şi jumătate de refugiaţi', dintre care 37.000 au plecat către Camerun și 11.000 către Ciad, întreaga regiune riscând să fie destabilizată, a mai avertizat Federica Mogherini. Aşadar, 'trebuie să acţionăm, atât sub aspectul securităţii cât şi pe plan umanitar' şi 'indiferent ce vom face, trebuie să cooperăm strâns cu statele din regiune şi cu ONU', a indicat în continuare şefa diplomaţiei europene. Ea a precizat că UE este pregătită să ofere fonduri forţei multinaţionale desfăşurate în zonă de şase state din regiune.

Şi mai mulţi eurodeputaţi au atras atenţia asupra grupării Boko Haram, ale cărei acţiuni au fost eclipsate în ultimele zile de atacurile teroriste din Franţa, şi au cerut o acţiune la nivelul UE. Unii dintre ei au înălţat în plenul PE o pancartă pe care scria 'Je suis Baga', aluzie la sloganul 'Je suis Charlie' — simbol al solidarităţii cu victimele atacului asupra publicaţiei Charlie Hebdo. 'A sosit momentul să spunem 'Je suis Baga'', a afirmat eurodeputatul Davor Ivo Stier, din cadrul Partidului Popular European (PPE), solicitând 'o solidaritate activă şi faţă de victimele fundamentalismului islamic din Nigeria'.

×
Subiecte în articol: Franta Federica Mogherini
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close