Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Semnale CLARE că Marea Britanie vrea să o rupă cu UE: "Vom SUPRAVIEŢUI fără ei"

Semnale CLARE că Marea Britanie vrea să o rupă cu UE: "Vom SUPRAVIEŢUI fără ei"

Semnale CLARE că Marea Britanie vrea să o rupă cu UE: "Vom SUPRAVIEŢUI fără ei"
de O.P.    |    28 Noi 2014   •   09:24

Uniunea Europeană va supraviețui dacă Marea Britanie va ieși din componența sa, dar se va dizolva dacă va decide să plece Franța, a declarat președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, informează cotidianul britanic The Telegraph, citat joi de agenția de presă RIA Novosti.

'Plecarea Marii Britanii va deveni pentru Europa o rană, posibil chiar o amputare, și de aceea trebuie făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru. Cu toate acestea, UE va supraviețui (fără Marea Britanie). Fără Franța, însă, ideea europeană va pieri', a declarat Van Rompuy.

Președintele în exercițiu al Consiliului European, care își încheie mandatul pe 1 decembrie, a subliniat că problema ieșirii Marii Britanii din componența UE trebuie să fie decisă chiar de britanici. La rândul său, Bruxellesul va analiza cererile Londrei, însă nu va face concesii în ceea ce privește 'principiile fundamentale' ale UE, a atenționat Van Rompuy.

Potrivit The Telegraph, care citează experți, starea dezastruoasă a economiei franceze riscă să provoace o stagnare în zona euro, ceea ce ar putea duce la o criză financiară mondială.

Anterior a devenit cunoscut că din cauza găurii din bugetul UE, contribuabilii britanici ar putea fi nevoiți să plătească, timp de 6 ani, 43 de miliarde de euro (34 de miliarde de lire sterline), notează The Telegraph. În afară de aceasta, recent UE a încercat să determine Marea Britanie să plătească la bugetul comun 2,1 miliarde de euro suplimentare (1,7 miliarde de lire sterline), deoarece economia acestei țări crește cu 3% pe an, mult mai repede decât economiile altor țări din UE.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close