Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE: Acordul de asociere cu Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eşec

UE: Acordul de asociere cu Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eşec

UE: Acordul de asociere cu Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eşec
Sursa foto: Foto: romanian.ruvr.ru
20 Noi 2013   •   09:43

Acordul de asociere UE-Ucraina ar putea fi amânat pe termen lung în cazul unui eşec la summitul prevăzut să se desfăşoare săptămâna viitoare la Vilnius, a avertizat marţi preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

"Nimic nu garantează că ar putea fi semnat peste un an sau doi (...) Pauza în relaţiile (dintre Uniunea Europeană şi Ucraina) ar putea dura foarte mult timp", a declarat la Vilnius preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a UE.

Parlamentul Ucrainei, sub presiunea UE, a rămas în impas marţi în ce priveşte cazul opozantei încarcerate Iulia Timoşenko al cărei transfer în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale reprezintă o condiţie cheie pentru semnarea acordului de asociere cu prilejul summitului de la 28 şi 29 noiembrie.

Şefa statului lituanian a afirmat marţi că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi opoziţia pro-Timoşenko 'îşi împart responsabilitatea' de a ajunge la un compromis în privinţa unui acord care să îi permită Iuliei Timoşenko să plece în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale sau de a duce la eşecul acordului cu UE.

"Dacă legea care trebuie să rezolve cazul Timoşenko nu este adoptată, ţările membre ale UE nu vor semna acordul de asociere cu Ucraina", a insistat Dalia Grybauskaite.

Niciun vot nu a avut loc marţi în parlamentul de la Kiev, în pofida prezenţei comisarului european pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle.

Semnarea acestui acord de asociere ar însemna pentru Ucraina un prim pas spre aderarea la Uniunea Europeană, mai scrie AFP.

×
Subiecte în articol: Iulia Timosenko
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close