Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin

UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin

UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin
Sursa foto: Foto: facebookreporter1389.wordpress.com
14 Oct 2014   •   19:27

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ca Serbia să-şi confirme poziţia proeuropeană în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic european, informează AFP.
  
"Serbia este o ţară candidată (care) negociază în prezent cu UE (aderarea), iar noi ne aşteptăm ca această poziţie, şi anume direcţia proeuropeană a Serbiei, să fie confirmată în timpul acestei vizite", a declarat Maja Kocijancic.
   
Vladimir Putin urmează să efectueze joi, la Belgrad, o vizită cu o puternică încărcătură simbolică în Serbia, un stat candidat începând din ianuarie la aderarea la UE şi - în mod tradiţional - un aliat al Moscovei.
   
Preşedintele rus, acuzat de Occident că a trimis trupe ruseşti să lupte în estul Ucrainei alături de rebeli separatişti proruşi, ceea ce acesta a negat întotdeauna, urmează să se exprime cu ocazia unei mari defilări militare, la Belgrad.
   
Belgradul s-a distanţat de sancţiunile economice impuse Rusiei de către UE pentru atingeri aduse suveranităţii Ucrainei.
   
"Când am decis să negociem cu UE, nu am vorbit despre sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat în weekend preşedintele Tomislav Nikolici într-un interviu.
   
Însă UE aşteaptă de la un stat candidat să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii, a subliniat Kocijancic.
   
"Serbia, ca toate ţările candidate sau potenţial candidate, s-a angajat la o convergenţă, o aliniere în politica de securitate şi apărare comună, inclusiv în privinţa unor măsuri restrictive" ca sancţiuni, a spus ea.
   
Progresele în acest sens "sunt verificate cu regularitate", şi anume prin rapoarte de etapă asupra procesului de aderare, a continuat Kocijancic.
   
Preşedintele-ales al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exclus aderarea vreunui stat la UE în următorii cinci ani.
   
Vizita lui Putin în Serbia are loc înaintea unei întâlniri între Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko la Milano, în cursul summitului ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa reprezentanţi UE şi ai unei serii de ţări asiatice, în perioada 16-17 octombrie.

×
Subiecte în articol: Serbia Vladimir Putin UE
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close