UE îi cere lui Vladimir Putin să NU întrerupă livrările de gaze către Europa

de A.M.P    |    21 Mai 2014   •   14:02
UE îi cere lui Vladimir Putin să NU întrerupă livrările de gaze către Europa Foto: Agerpres

Uniunea Europeană i-a cerut, miercuri, preşedintelui rus Vladimir Putin să respecte "angajamentul" de a continua "livrările" de gaze către Europa, în timp ce Moscova ameninţă să întrerupă aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie, informează AFP.
   
"Atât timp cât continuă discuţiile în trei" între Rusia, Ucraina şi UE, "livrările de gaz nu trebuie întrerupte. Contez pe Federaţia Rusă pentru a menţine acest angajament", i-a scris lui Putin preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
   
Scrisoarea lui Barroso a fost dată publicităţii miercuri de Comisia Europeană.
   
La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare câtorva lideri europeni afirmând că Rusia nu a primit nicio "propunere concretă" din partea Uniunii Europene privind plăţile Ucrainei pentru livrările de gaz rusesc şi cerând UE o implocare "mai activă".
   
Ca de la începutul crizei, Comisia a fost desemntă să răspundă în numele întregii UE şi a celor 28 de state membre.
   
O întâlnire la nivel ministerial între Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană pentru rezolvarea conflictului între Kiev şi Moscova privind livrările de gaze a avut loc la 2 mai la Varşovia. O nouă reuniune este prevăzută la 26 mai la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.
   
"Este imperativ ca toate părţile să continue să se implice în mod constructiv în acest proces şi să se pună de acord asupra unui preţ care să reflecte condiţiile de piaţă", scrie Barroso.
   
"Atât timp cât continuă discuţiile în trei, livrările de gaz nu ar trebui întrerupte", adaugă el, subliniind că "ţine de responsabilitatea" companiei ruse "Gazprom să asigure livrările cerute conform contractelor încheiate cu companiile europene".
   

Parteneri
x close