Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE menţine uşa deschisă pentru "poporul ucrainean, nu neapărat şi pentru Guvernul său"

UE menţine uşa deschisă pentru "poporul ucrainean, nu neapărat şi pentru Guvernul său"

UE menţine uşa deschisă pentru "poporul ucrainean, nu neapărat şi pentru Guvernul său"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Dec 2013   •   13:45

Uniunea Europeană menţine uşa deschisă pentru "poporul ucrainean dar nu neapărat şi pentru Guvernul său", a avertizat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, la sosirea, vineri, la summitul european, informează AFP.
   
"Poporul ucrainean trebuie să decidă el însuşi în privinţa viitorului său, nu acest Guvern", a insistat Grybauskaite, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului european până la 31 decembrie.
   
Ea a considerat că acesta va fi "noul"mesaj pe care liderii europeni îl vor transmite Ucrainei în cea de-a doua zi a summitului, axat pe politica externă.
   
"Guvernul ucrainean şi-a pierdut credibilitatea" în criza declanşată de refuzul de a semna cu UE Acordul de Asociere negociat de mai mulţi ani, a afirmat ea.
   
Preşedintele lituanian a ridicat tonul după ce, joi, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovoci, susţinut de omologul său rus Vladimir Putin, a avertizat occidentalii împotriva oricărei "ingerinţe" în criza politică din Ucraina, unde opoziţia proeuropeană contestă regimul de aproape o lună.
   
Proiectul de declaraţie pe care liderii europeni trebuie să îl adopte vineri se fereşte să condamne direct Guvernul ucrainean.
   
Eclipsată de Rusia, care a promis 15 miliarde de dolari acestei foste republici sovietice aflate în pragul falimentului, Uniunea Europeană ar urma să se mulţumească să adreseze un mesaj de susţinere poporului ucrainean şi să repete că este dispusă să semneze acordul.

×
Subiecte în articol: Kiev Ucraina proteste Proteste Ucraina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close